وظایف و تکالیف ضابطان دادگستری

وظایف و تکالیف ضابطان دادگستری

ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم، حفظ آثار و علایم و جمع‌آوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم، تحقیقات مقدماتی، ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی، به موجب قانون اقدام می‌کنند

وظایف-و-تکالیف-ضابطان-دادگستری

ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم، حفظ آثار و علایم و جمع‌آوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم، تحقیقات مقدماتی، ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی، به موجب قانون اقدام می‌کنند.

ضابطان دادگستری عبارت از ضابطان عام شامل فرماندهان، افسران و درجه‌داران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که آموزش مربوط را دیده باشند، هستند همچنین ضابطان خاص شامل مقامات و مأمورانی که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محول‌شده ضابط دادگستری محسوب می‌شوند، از قبیل رؤسا، معاونان و مأموران زندان نسبت به امور مربوط به زندانیان، مأموران وزارت اطلاعات و مأموران‏ نیروی‏ مقاومت‏ بسیج‏ سپاه‏ پاسداران‏ انقلاب ‏اسلامی هستند. سایر نیرو‌های مسلح نیز در مواردی که به موجب قانون تمام یا برخی از وظایف ضابطان به آنان محول شود، ضابط محسوب می‌شوند.

کارکنان وظیفه، ضابط دادگستری محسوب نمی‌شوند اما تحت نظارت ضابطان مربوط در این مورد انجام وظیفه می‌کنند و مسئولیت اقدامات انجام‌شده در این رابطه با ضابطان است. این مسئولیت نافی مسئولیت قانونی کارکنان وظیفه نیست.

احراز عنوان ضابط دادگستری، علاوه بر وثاقت و مورد اعتماد بودن منوط به فراگیری مهارت‌های لازم با گذراندن دوره‌های آموزشی زیر نظر مرجع قضایی مربوط و تحصیل کارت ویژه ضابطان دادگستری است. تحقیقات و اقدامات صورت‌گرفته از سوی اشخاص فاقد این کارت، ممنوع و از نظر قانونی بدون اعتبار است. دستور‌های مقام قضایی به ضابطان دادگستری به صورت کتبی، صریح و با قید مهلت صادر می‌شود. در موارد فوری که صدور دستور کتبی مقدور نیست، دستور به‌صورت شفاهی صادر می‌شود و ضابط دادگستری باید ضمن انجام دستور‌ها و درج مراتب و اقدامات معموله در صورت‌مجلس، در اسرع وقت و حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت آن را به امضای مقام قضایی برساند. ضابطان به محض اطلاع از وقوع جرم در جرایم غیرمشهود مراتب را برای کسب تکلیف و اخذ دستورات لازم به دادستان اعلام می‌کنند و در خصوص جرایم مشهود، تمامی اقدامات لازم به منظور حفظ آلات و ادوات و آثار جرم و جلوگیری از فرار متهم یا تبانی، تعقیب و تحقیقات مقدماتی را انجام داده و بلافاصله به اطلاع دادستان می‌رسانند. گزارش ضابطان در صورتی معتبر است که بر خلاف اوضاع و احوال و قرائن مسلم قضیه نباشد و بر اساس ضوابط و مقررات قانونی تهیه و تنظیم شود. ضابطان دادگستری مکلفند شاکی را از حق درخواست جبران خسارت و بهره‌مندی از خدمات مشاوره‌ای موجود و سایر معاضدت‌های حقوقی آگاه سازند همچنین مکلفند اظهارات شاکی در مورد ضرر و زیان وارده را در گزارش خود به مراجع قضایی ذکر کنند.

ضابطان دادگستری در تحقیقات مقدماتی حق اخذ تأمین را ندارند و باید در اسرع وقت نتیجه اقدامات خود را به اطلاع دادستان برسانند و نمی‌توانند متهم را در بازداشت نگه دارند.

بازجویی و تحقیقات از زنان و افراد نابالغ در صورت امکان باید توسط ضابطان آموزش‌دیده زن و با رعایت موازین شرعی انجام شود. چنانچه در جرایم مشهود بازداشت متهم برای تکمیل تحقیقات ضروری باشد موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ شود و حداکثر تا مدت 24 ساعت می‌توانند متهم را تحت نظر نگهدارند و در اولین فرصت باید مراتب جهت اتخاذ تصمیم قانونی به اطلاع دادستان برسد و نیز بازرسی منازل، اماکن و اشیا و جلب اشخاص در جرایم غیرمشهود باید با اجازه مخصوص مقام قضایی باشد هرچند اجرای تحقیقات به طور کلی از طرف مقام قضایی به ضابطان ارجاع شده باشد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

آیین-نامه-اجرایی-نحوه-برگزاری-دوره-های-آموزشی-حین-خدمت-ضابطان-نظاکی-ابلاغ-شد

آیین نامه اجرایی نحوه برگزاری دوره های آموزشی حین خدمت ضابطان نظاکی ابلاغ شد

رئیس قوه قضائیه آئین‌نامه اجرایی نحوه برگزاری دوره‌های آموزشی حین خدمت ضابطان نظامی را ابلاغ کرد [...]

حقوق-متهم-در-دادسرا

حقوق متهم در دادسرا

همه افرادی که متهم به ارتکاب جرمی می‌شوند، دارای حقوقی هستند که باید مورد توجه قرار گیرد در ذیل به ب [...]

100-حساب-بانکی-بی-ضابطه-به-بهانه-کمک-به-سیل-زدگان-مسدود-شد

100 حساب بانکی بی ضابطه به بهانه کمک به سیل زدگان مسدود شد

معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی از مسدود شدن 100 حساب بانکی خبر داد که بدون ضابطه اقدام به [...]

تشکیل-ستاد-کنترل-مجرمین-حرفه-ای-در-زرند

تشکیل ستاد کنترل مجرمین حرفه ای در زرند

در حوزه برخورد باجرائم اقتصادی برای 7 نفر از مفسدان اقتصادی شهرستان زرند در خصوص احتکار و قاچاق کالا [...]

نظریه-مشورتی

نظریه مشورتی

منظور از اماکن عمومی مذکور در ماده 619 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 چه اماکنی است و [...]

قرار-بازداشت-موقت

قرار بازداشت موقت

قرار بازداشت موقت، شدیدترین قرار تأمین کیفری است که حق آزادی شخصی را که مجرم‌ بودنش هنوز به اثبات نر [...]

ابلاغ-آیین-نامه-اجرایی-احراز-عنوان-ضابط-دادگستری

ابلاغ آیین نامه اجرایی احراز عنوان ضابط دادگستری

آیین‌نامه اجرایی برای احراز عنوان احراز عنوان ضابط دادگستری توسط حجت الاسلام و المسلمین رئیسی ابلاغ [...]

نظریه-مشورتی

نظریه مشورتی

طبق ماده 55 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 ورود به منازل و اماکن تعطیل و بسته و تفتیش آنها و [...]

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.