×

یک تا 10 سال حبس مجازات ساخت سکه تقلبی

یک تا 10 سال حبس مجازات ساخت سکه تقلبی

سکه به پول‌هایی اطلاق می‌شود که با عیار مخصوص و وزن معلوم از فلزات قیمتی مانند طلا و نقره یا فلزهای عادی نظیر مس یا برنج یا نیکل یا مخلوطی از آنها به صورت آلیاژ ساخته می‌شود

یک-تا-10-سال-حبس-مجازات-ساخت-سکه-تقلبی

سکه به پول‌هایی اطلاق می‌شود که با عیار مخصوص و وزن معلوم از فلزات قیمتی مانند طلا و نقره یا فلزهای عادی نظیر مس یا برنج یا نیکل یا مخلوطی از آنها به صورت آلیاژ ساخته می‌شود.

در کشور ما حق امتیاز ضرب سکه به موجب قانون مسکوکات طلا مصوب سال 1337 فقط در انحصار دولت است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صورت می‌گیرد. واژه «قلب» و «تقلب» همواره در برابر سکه واقعی و اصیل رایج داخلی و خارجی به کار رفته و شامل هر نوع شبیه‌سازی یا مخدوش کردن آن است.

براساس ماده 518 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، هر کس شبیه هر نوع مسکوک طلا یا نقره داخلی یا خارجی از قبیل سکه‌ بهار آزادی، سکه‌های حکومت‌های قبلی ایران، لیره و نظایر آن از پول‌ها و ارزهای دیگر که مورد معامله واقع‌ می‌شود را بسازد یا عالماً داخل کشور کند یا مورد خرید و فروش ‌قرار دهد یا ترویج سکه‌ قلب کند، به حبس از یک تا 10 سال ‌محکوم می‌شود. همچنین قانونگذار مجازات اسلامی به این موضوع توجه داشته است که هر کس به قصد تقلب به هر نحو از قبیل تراشیدن، بریدن‌ و نظایر آن از مقدار مسکوکات طلا یا نقره‌ ایرانی یا خارجی بکاهد یا عالماً و عامداً در ترویج این قبیل مسکوکات شرکت یا آن را داخل ‌کشور کند، به حبس از یک تا سه سال محکوم می‌شود که این موضوع در ماده 519 این قانون تصریح شده است.

ساخت شبیه مسکوکات رایج داخلی یا خارجی غیر از طلا و نقره از موارد دیگری است که در ماده 520 این قانون مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است و قانونگذار در این ماده از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی می‌گوید هر کس شبیه مسکوکات رایج داخلی یا خارجی غیر از طلا و نقره را بسازد یا عالماً عامداً آنها را داخل کشور کرده یا در ترویج آنها شرکت کند یا مورد خرید و فروش قرار دهد به حبس از یک تا سه سال محکوم می‌شود. هر گاه اشخاصی که مرتکب جرایم نامبرده می‌شوند، قبل از کشف قضیه‌، مأموران تعقیب را از ارتکاب جرم مطلع کنند یا در ضمن تعقیب به واسطه‌ ‌اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب سایرین را فراهم آورند یا مأموران دولت را به نحو مؤثری در کشف جرم کمک و راهنمایی ‌کنند بنا به پیشنهاد رییس حوزه‌ قضایی مربوط و موافقت دادگاه یا با تشخیص دادگاه در مجازات آنان تخفیف متناسب داده می‌شود و حسب مورد از مجازات حبس معاف می‌شوند؛ مگر آن که احراز شود قبل از دستگیری توبه کرده‌اند که در این صورت از تمامی مجازات‌های‌ مذکور معاف خواهند شد. همچنین علاوه بر مجازات‌های مقرر، تمامی اموال تحصیلی از طریق موارد مذکور نیز به عنوان تعزیر به نفع دولت ضبط می‌شود.

  رکن قانونی

بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 در ضمن مواد 518 تا 522، تهیه و ترویج سکه تقلبی را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است.

  رکن مادی

رکن ماده جرم تهیه و ترویج سکه تقلبی شامل مواردی از قبیل ساخت سکه تقلبی، مخدوش کردن سکه طلا و نقره،  ترویج یا خرید و فروش سکه قلب یا مخدوش و داخل کردن سکه قلب یا مخدوش به کشور است.

  ساخت سکه تقلبی

منظور از ساخت سکه تقلبی آن است که مرتکب با تهیه کردن مقداری از فلزاتی که در مسکوک اصلی به کار رفته و فراهم آوردن ابزار و وسایل لازم، مثل وسایل قالب‌گیری و منگنه، سکه‌‌سازی کند.

در صورتی که سکه ساخته‌شده شباهتی به اصلی نداشته باشد، این جرم محقق نمی‌شود. اما شباهت ظاهری که بیننده را در نگاه اول به اشتباه بیندازد، کافی است و شباهت واقعی ضرورتی ندارد.

  مخدوش کردن سکه طلا و نقره

هرکس به قصد تقلب به هر نحو از قبیل تراشیدن، بریدن و نظایر آن از مقدار مسکوکات طلا و نقره ایرانی یا خارجی بکاهد یا عالماً و عامداً در ترویج این قبیل مسکوکات شرکت یا آن را داخل کشور کند، به حبس از یک‌ سال تا سه سال محکوم می‌شود.

منظور از مخدوش کردن سکه آن است که شخصی با استفاده از وسایل برقی مثل متّه یا وسایل شیمیایی مثل اسید، مقداری از فلز گرانبهای موجود در سکه را جدا کند تا فلز جداشده را مورد استفاده قرار دهد یا بفروشد.

  ترویج یا خرید و فروش سکه قلب یا مخدوش

ترویج سکه قلب یا سکه مخدوش جرمی جدا از ساختن سکه قلب یا مخدوش ساختن سکه است؛ بنابراین اگر عامل ساختن سکه تقلبی و نیز ترویج آن، یک نفر باشد، با رعایت احکام تعدد مادی جرم، حکم داده می‌شود.

  داخل کردن سکه قلب یا مخدوش به کشور

صرف وارد کردن عالمانه سکه تقلبی جرم است؛ هرچند که واردکننده قصد ترویج یا فروش آن را نداشته باشد همچنین وارد کردن سکه به کشور لزوماً به معنای گذشتن از گمرک ورودی نیست، بلکه همین که کسی سکه را وارد قلمرو کشور کند، این جرم را مرتکب شده است؛ هر چند که مأمور گمرک سکّه قلب یا مخدوش را کشف کرده و اجازه ترخیص آن را ندهد.

  رکن معنوی جرم

در جرایم مربوط به مسکوکات طلا و نقره یا مسکوکات عادی علاوه بر عمد در فعل، قصد مجرمانه خاص استفاده نامشروع نیز شرط است.

  کیفیت مجازات

مجازات ساختن و شبیه‌سازی هر نوع مسکوک طلا و نقره داخلی و خارجی با وارد کردن آنها به کشور و ترویج آنها مستلزم محکومیت به حبس از یک تا 10 سال است.

مجازات تخدیش در مقدار طلا و نقره مسکوک ایرانی یا خارجی همچنین ترویج و وارد کردن آن به کشور مستوجب حبس از یک تا سه سال، به علاوه ضبط اموالی است که متهم از این طریق تحصیل کرده است.

  تخفیف مجازات یا معافیت از مجازات

هرگاه اشخاصی که مرتکب جرابم قلب سکه می‌شوند قبل از کشف، مأموران تعقیب را از ارتکاب جرم مطلع کرده یا در ضمن تعقیب به واسطه اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب سایرین را فراهم آورند یا مأموران دولت را به نحو مؤثری در کشف جرم راهنمایی کنند، در مجازات فرد، تخفیف متناسب داده می‌شود و حسب مورد از مجازات، حبس معاف می‌شوند؛ مگر آن ‌که احراز شود قبل از دستگیری توبه کرده‌اند که در این صورت از کلیه مجازات‌های مذکور معاف خواهند شد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.