اهمیت جرم قتل آن را در دسته خطرناک ترین جرایم کیفری قرار داده و شدیدترین مجازات ها از جمله اعدام، حبس ابد و قصاص برای آن در نظر گرفته شده است.
ارتکاب به قتل به دو صورت است:
قتل عمد: قتلی که با قصد و اراده انجام شود.
قتل غیر عمد: قتلی که به صورت تصادفی، بدون اراده و خواست فرد اتفاق بیفتد.
مجازات قتل
مجازات قتل عمد در قانون مجازات اسلامی:
قصاص: به موجب ماده 381 قانون مجازات اسلامی، مجازات قتل عمد در صورت تقاضای ولی دم و وجود سایر شرایط مقرر در قانون، قصاص می باشد. در ماده 438 قانون مجازات اسلامی بیان شده است که اگر در اجرای قصاص، قاتل زنده بماند حق قصاص برای اولیای دم محفوظ می باشد.
دیه و تعزیر: در ماده 301 قانون مجازات، به این مسئله پرداخته است که در صورتی قصاص ثابت می شود که قاتل پدر یا جد پدری مقتول نباشد و قاتل و مقتول در دین و عقل برابر باشند. پس اگر عاقل دیوانه را و یا اینکه مسلمان کافر را به قتل برساند، در این صورت قصاص ثابت نمی شود. ولی این به معنا نیست که اگر بالغ، نابالغ را به قتل برساند قصاص نشود. همچنین در صورتی که اولیای دم از حق قصاص خود گذشت کنند پرداخت دیه مطرح می شود.
عدم محکومیت به دیه و قصاص: طبق ماده 302 قانون مجازات اسلامی اگر مقتول مرتکب جرم حدی شده باشد که مجازات آن سلب حیات یا کشتن مقتول باشد، در این صورت اگر کسی او را به قتل برساند قصاص و دیه قابل پرداخت نیست. هچنین در ادامه به اینکه اگر قاتل در مقام دفاع مشروع مقتول را به قتل برساند قصاص و دیه منتفی است. مورد دیگر زمانی است که قاتل همسر مقتول باشد و او را در هنگام زنا ببیند و یا اینکه مقتول قبلا مرتکب قتل شده باشد و قاتل به عنوای ولی دم او را به قتل برساند.
تعزیر: براساس ماده 612 اگر قاتل شاکی نداشته باشد و یا شاکی گذشت کند و یا اینکه به هر علت قصاص نشود در صورتی که عمل او باعث اخلال در نظم جامعه شده باشد یا اینکه عدم مجازات او باعث گستاخ شدن قاتل و سایرین شود، قاتل به 3 تا 10 سال حبس محکوم می شود.
مجازات جرم قتل غیر عمد در دو بخش بررسی می شود:
قتل غیر عمد خارج از تصادفات رانندگی: طبق ماده 616 قانون مجازات بخش تعزیرات، مجازات قتل غیر عمد حبس از 1 تا 3 سال و همچنین پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم می باشد مگر اینکه خطای محض باشد. یعنی اگر خطای محض باشد حبس منتفی می شود.
قتل غیر عمد در تصادفات رانندگی: طبق ماده 714 قانون مجازات بخش تعزیرات، هرگاه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده وسایل نقلیه زمینی، آبی یا هوایی یا موتوری، منتهی به قتل غیرعمد شود، مرتکب قتل به 6 ماه تا 3 سال حبس و نیز پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود.
کمک گرفتن از وکیل قتل چه کمکی به پرونده قتل می کند؟
وکیل قتل می تواند رضایت و یا عدم رضایت شاکی را اعلام نماید و نیازی به حضور شاکی برای اعلام رضایت نخواهد بود.
وکیل قتل با تجربه در پرونده های متعدد در این زمینه، می تواند به متهمین به قتل یا اولیای دم مقتول کمک کند. در واقع جنس و ماهیت این دسته از دعاوی کیفری به گونه ای است که عدم برخورداری از وکیل کیفری با تجربه و متخصص باعث پایمال شدن حق طرفین می شود.
• مدت زمان اثبات جرم قتل کمتر می شود.
• نیازی به حضور شاکی در دادگاه نخواهد بود.
• در صورت متواری بودن قاتل، وکیل قتل می تواند او را جلب کند.
• در صورت رضایت اولیای دم، وکیل قتل می تواند از طرف شاکی دیه را به آنها پرداخت کند.
شناسه : 754