این عمل از جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی، دارای جنبه عمومی نیز هست؛ یعنی مجرم نه تنها به خاطر ضرر رساندن به یک نفر قابل تعقیب و مجازات است، بلکه به دلیل آسیب زدن به آرامش و نظم جامعه هم با کسی که این کار را انجام دهد، برخورد میشود.
آیا خریدار فروش و انتقال مال غیر مال غیر هم مجرم است؟
در جریان فروش و انتقال مال غیر، خریدار مال غیر ممکن است هم مجرم باشد و هم بیگناه!
درواقع شاید خریدار نسبت به اینکه مال متلق به دیگری است هیچ آگاهی نداشته باشد. در این حالت، خریدار مقصر نیست، گرچه باید مال خریداری شده را به مالک اصلی اش برگرداند.
اما اگر خریدار هنگام معامله بداند مالی که معامله می کند، به شخص دیگری تعلق دارد، شریک جرم محسوب می شود و مجازات خواهد شد. دادستان و شاکی خصوصی وظیفه دارند برای اثبات سوءنیت و اطلاع خریدار از تعلق مال به دیگری، دلایل خود را به دادگاه ارائه دهند.
فروش و انتقال مال مشاع
مالی که چند مالک داشته باشد را مال مشاع می گویند. در مال مشاع مطابق قانون، شرکا هم حق ندارند مال شریک خود را به دیگری منتقل کند، البته این موضوع دو حالت دارد که یکی جرم است و دیگری جرم محسوب نمی شود.
این موارد عبارتند از:
• یکی از شرکا به اندازه سهم خود از مال مشترک، بدون رضایت شرکای دیگر به دیگری منتقل کند، که در این صورت عمل صورت گرفته جرم نیست.
• یکی از شرکا علاوه بر سهم خود، سهم مشاع شرکای دیگر را نیز بدون رضایت او به دیگری انتقال دهد که این مورد انتقال و فروش جرم است.
پس اگر شریک مال مشاع، فقط سهم خودش را بفروشد و قصد انتقال سهم سایر شرکا را نداشته باشد، این عمل جرم نیست.
مجازات فروش و انتقال مال غیر
مطابق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، مجازات مجرمین فروش و انتقال مال غیر، حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال فروخته شده است.
اگر مجرم از کارکنان دولت باشد به انفصال ابد از خدمات دولتی نیز محکوم خواهد شد و اگر متهم بنا به جهاتی مستحق تخفیف باشد مانند رضایت شاکی خصوصی، کهولت سن و... دادگاه نمی تواند مجازات حبس او را از یک سال کمتر کند.
اثبات جرم فروش و انتقال مال غیر
در جرم فروش و انتقال مال غیر، ضرر، شرط تحقق جرم می باشد. یعنی مالک باید متضرر شود تا جرم محقق شده باشد.
بنابراین لازم است جرم با سوءنیت انجام و ضرر ایجاد شده باید توسط مرتکب ایجاد شده باشد. همچنین مجرم باید جرم را با اراده ی خودش انجام داده باشد، نه بنا به اجبار، در این صورت می توان جرم انتقال را اثبات و بر علیه مجرم به کمک وکیل کیفری شکایت کرد.
برای شکایت از شخصی که اقدام به فروش و انتقال مال غیر کرده است، ابتدا باید دلایل، شواهد و مدارکی مانند سند مالکیت یا مبایعه نامه که بیانگر تعلق مال به دیگری بوده است را تهیه کرد. سپس با آماده سازی دلایل، شواهد و مدارکی که بیانگر انتقال مال شخص دیگری است، می توان نسبت به طرح شکایت اقدام نمود.
شناسه : 762