انواع جرائم اینترنتی
برخی از جرائم اینترنتی عبارت است از:
• مزاحمت های رایانه ای
• کلاهبرداری کامپیوتری
• هک
• نقض قانون کپی رایت
• جعل داده ها
• نفوذ سایبری و دسترسی غیر مجاز
• سرقت سایبری
• دسترسی غیرمجاز به داده ها
• پخش فیلم عکس یا اطلاعات شخصی در بستر فضای مجازی
در برخی موارد حتی دیده شده قصد مجرم از انجام جرایم اینترنتی، رسیدن به جرایم دیگر روسپیگری، قتل، سرقت و یا موارد دیگر بوده است.
جرایم اینترنتی می تواند با توجه به جامعه هدف آن متفاوت باشد:
• جرایم علیه اموال
• جرایم علیه دولت ها
• جرایم علیه افراد
وکیل جرایم سایبری کیست؟
ضرورت بودن دستگاه قضایی مجرب که چند سالی است به دلیل حجم بالای چنین دعاویی منجر به تاسیس دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم رایانه ای (دادسرای ناحیه ۳۱ تهران) شده است، بر کسی پوشیده نیست اما بزه دیدگان چنین جرایمی به دلیل پیچیدگی در اثبات جرایم رایانه ای و اینترنتی نیاز به فردی متخصص به فضای مجازی و قوانین دارند.
وکلای جرایم اینترنتی که از آنان به وکلای سایبری یاد می شود به صورت کاملاً تخصصی بر این جرایم متمرکز شده و تلاش می کنند تا حقوق از دست رفته موکلین خود را اعاده کنند ولی مردم برای شناخت ویژگی های یک وکیل سایبری نمی دانند باید چه نکاتی را مدنظر قرار دهند چون ممکن است با انتخاب غلط وکیل، و نداشتن تخصص لازم از سوی وکیل منجر به عدم موفقیت در پرونده و متحمل شدن زیان مضاعف بر موکل شود.
ویژگی های وکیل سایبری و اینترنتی
البته که جرایم رایانه ای و اینترنتی صرفاً به چند مورد بالا محدود نمی شود اما این چند مورد از جمله مواردی است که عموم مردم و سایرین بیشتر با آن مواجه می شوند و نکته دیگر اینکه، جرایم رایانه ای در حال تکثیر به اشکال گوناگون هستند و شناخت این جرایم در وهله اول از جمله الزاماتی کاری یک وکیل جرایم رایانه ای و اینترنتی می باشد.حال ما از کجا متوجه شویم که یک وکیل جدای از ادعایی که می کند، واقعاً وکیل جرایم اینترنتی و رایانه ای است؟
اولین ویژگی یک وکیل جرایم رایانه ای، سابقه کاری و حوزه مطالعاتی ایشان است.
بدون هر گونه اضطراب از وکیلی که قصد استخدام آن را دارید، بپرسید که مختصر در خصوص سوابق کاری خود در حوزه جرایم رایانه ای و اینترنتی توضیحی دهد؛ شاید با وکیلی تازه کار رو به رو باشید و سابقه آن چنان در خور توجهی نتواند ارائه نماید.
اما حوزه مطالعات وی ممکن است بر نداشتن سابقه کاری ایشان برتری جوید، چون تخصص در جرایم رایانه ای و اینترنتی، صرفاً به سوابق کاری بر نمی گردد و حوزه مطالعات و بروز بودن در این قسم جرایم که نیازمند آگاهی از آخرین تحولات در حوزه جرایم فضای مجازی است، از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
دومین ویژگی یک وکیل متخصص و آگاه در حوزه جرایم اینترنتی و رایانه ای، آگاهی نسبت ادله الکترونیکی اثبات جرایم است؛ می پرسند آیا اسکرین شات دلیل محسوب می شود؟ می پرسند آیا متن پیامک در واتس اپ دلیل محسوب می شود؟ می پرسند آیا رسید واریز وجه دلیل محسوب می شود؟
پاسخ به تمامی این پرسش ها بستگی به نوع جرم تحقق یافته دارد تا وکیل متخصص با بهره مندی از ادله الکترونیکی از قبیل داده ها اینترنتی مثل قراردادهای الکترونیکی که در خرید کالا پیش بینی شده، صدا و فیلم و حتی اسکرین شات (که با وجود امکانات پیام رسان های خارجی مخاطبین قادر به حذف پیام های خود هستند، استفاده می شود) و پرینت پیام هایی که در پیام رسان ها رد و بدل می شود، می تواند دلیل برای اثبات جرم مورد ادعا باشد.
در پرونده ای که تنها عنوان کلاهبرداری و بردن مال غیر مطرح شد، خانمی مدعی بود که پسری ۲۵ ساله با فریب و ارسال پیامک و چند دیدار ساده، ایشان را فریب داده تا وکالت بابت فروش ماشینش بدهد، خانم (شاکی) به متن پیامک ها به پیشنهاد وکیل متخصص استناد می کند و با همان پیامک ها ادعای خود را در دادسرا اثبات می کند که منتج به صدور قرار جلب دادرسی می شود.
شناسه : 1539