احتمالا اگر درگیر خرید و فروش ملک یا ساخت و ساز بوده اید، کمیسیون ماده 100 زیاد به گوشتان خورده است. به طور کلی وظیفه کمیسیون ماده 100 شهرداری، رسیدگی به تخلفات ساختمانی است. اگر در زمان ساخت و ساز تخلفی صورت گیرد، این تخلف در کمیسیون ماده 100 مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ماده ۱۰۰ قانون شهرداری و تبصرههای آن از قوانین بسیار مهم هستند و شهرداری ها برای کنترل، پیشگیری و برخورد با تخلفات ساختمانی از این قوانین کمک می گیرند.
اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری
• نماینده دادگستری
• نماینده شورای شهر
• نماینده فرمانداری
• نماینده شهرداری
این افراد اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری می باشند اما در بین آن ها نماینده شهرداری، حق رای ندارد و برای شرح توضیحات در جلسات حاضر می شود.
روند اجرایی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری
بعد از ثبت گزارشات تخلف و دریافت لایحه، دفاعیه مالک پرونده جهت رسیدگی به کمیسیون فرستاده می شود. جلسات کمیسیون مگر در مواقعی که نیاز به توضیحات ذینفع باشد بدون حضور ذینفع برگزار می شوند.
بعد اعلام رای از سوی کمیسون، طرفین پرونده یعنی شهرداری و مالک ملک در مدت ده روز می توانند نسبت به تصمیم کمیسیون اعتراض نمایند. مرجع رسیدگی به این اعتراض کمیسیون دیگر ماده 100 خواهد بود که اعضای آن نیز غیر اعضای تصمیم گیرنده در حکم اول می باشند. تصمیم و رای این اعضا قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.
اجرای مجازات تعیین شده توسط کمیسیون ماده 100
اجرای مجازات تعیین شده توسط اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری، بعد از قطعی شدن رای کمیسیون بر عهده مالک و یا شهرداری می باشد.
در مورد رای مبنی بر توقف ساخت و ساز ، به مالک اخطار داده می شود تا جهت اخذ پروانه ساختمانی به شهرداری مراجعه نماید؛ پس از اخذ پروانه ، مالک می تواند عملیات ساختمانی خود را بر اساس مفاد پروانه صادره از سر گیرد.
در صورت عدم اجراء رای توسط مالک، شهرداری باید طبق قانون اقدام نماید.
در مورد رای مبنی بر قلع و قمع کل بنا ، به مالک اخطار داده می شود تا قوانین و مقررات ساخت و ساز را در ظرف مهلت مقرر رعایت نماید و در صورت عدم رعایت دستور، شهرداری با استفاده از ماموران اجرایی خود و در صورت لزوم با همکاری ماموران انتظامی اقدام و بنای مذکور را تخریب می کند.
در صورت صدور رای مبنی بر قلع قسمتی از بنا یا ایجاد اصلاحات و تغییرات در بنا احداث شده ، مالک باید در مهلت مقرر که از سوی شهرداری به او ابلاغ شده است ، نسبت به اجرای رای اقدام نماید.
در خصوص رای مبنی بر پرداخت جریمه ، مالک باید در مهلت مقرر جریمه را به حساب شهرداری واریز نماید و درصورت امنتاع از پرداخت ، شهرداری پرونده را به همان کمیسیون ارجاع و تقاضای صدور رای تخریب می نماید و کمیسیون نیز نسبت به صدور رای تخریب اقدام می نماید.
مرجع شکایت کمیسون ماده 100
اگر محکوم، نسبت به تصمیم و حکم قطعی کمیسیون ماده 100 شهرداری اعتراض و شکایتی داشته باشد طبق بند ۲ ماده 100 دیوان عدالت اداری می تواند، در دیوان عدالت اداری نسبت به این موضوع اقدام و اعتراض خود را مطرح نماید.
قوانین مرتبط با کمیسیون ماده 100 شهرداری تبصره های بسیار زیادی دارد و پرونده را با چالش های مختلفی رو به رو می کنند. توصیه می شود در پرونده های مربوط به کمیسیون ماده 100 از یک وکیل شهرداری مجرب بهره مند شوید.
شناسه : 773