ویژگیهای وکیل اراضی
وکیل حقوقی فعال در زمینه اراضی پیش از هر چیز باید در امور مختلف حقوقی تجربه کسب کند، تا به این ترتیب و پس از گذشت چند سال، بتواند در دعاوی گوناگون اراضی به صورت مستمر و مفید فعالیت کند. دعاوی اراضی موضوع بسیار گستردهای است، در نتیجه وکلای این عرصه باید نسبت به قوانین حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع، قانون ملی شدن جنگلها و مراتع، قانون اراضی شهری و کمیسونهای مربوطه و بسیاری از قوانین دیگر اطلاعات کافی داشته باشند.
علاوه بر این از مهمترین دعاوی در زمینه اراضی میتوان به دعاوی علیه منابع طبیعی، تغییر کاربری اراضی و باغات، دعاوی علیه زمین شهری و غیره اشاره کرد. با توجه به موارد اشاره شده، یک وکیل خوب که در زمینه اراضی فعالیت میکند، باید نسبت به این قوانین آگاهی و تسلط کافی داشته باشد. در حقیقت وکلای فعال در حوزه اراضی در تلاش هستند تا حقوق ضایع شده موکلین خود را احیا کرده و یا مانع تضییع حقوق او شوند.
مراجع صالح برای رسیدگی به پروندههای اراضی
در گذشته مراجع صالحی که با هدف رسیدگی بدوی به اعتراضات که به منظور تشخیص ملی بودن اراضی ثبت میشدند، شامل یک هیئت هفت نفره به نام هیئت «هیئت ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع اجرای ماده 56 قانون جنگلها و مراتع مصوب 1367» بودند که به دنبال قانونی تحت همین عنوان تشکیل شد و صلاحیت رسیدگی به اعتراضات را داشت. با این حال به منظور تصریح، تبصره 1 ماده 9 «قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی» 1389/4/23 تصویب شد. یک سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون، به حکم مقرر در تبصره مذکور، رسیدگی به این نوع اعتراضات و شکایات در زمینه راضی ایران که وکیل اراضی از جانب موکل خود ثبت میکند، در شعب ویژهای که از سوی رئیس قوه قضاییه تشکیل میشود، رسیدگی خواهد شد.
در سال 1394 قانونگذار لایحهای تحت عنوان «قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی» تصویب کرد که در ماده 45 قانون مذکور برخی از مواد قانون افزایش بهرهوری از جمله تبصره 1 و 2 ماده 9 اصلاح شد. به موجب بند 1 قانون 45، اشخاصی که قصد اعتراض به ملی شدن اراضی دارند، باید ظرف 5 سال از تاریخ لایحه «رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی» که در سال 1394 تصویب شد، به شعب ویژه دادگستری مراجعه کنند. با توجه به قوانین جمهوری اسلامی ایران، رأی شعب مذکور، مجدداً قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان نیز است.
تقسیم بندی اراضی
اراضی از چند جهت دارای تقسیم بندی های متعددی است.از نظر بهره برداری :
1-اراضی بایر – دایر و موات
2- از نظر محل وقوع : اراضی خارج از محدوده شهری – اراضی واقع در محدوده شهری
3- از نظر مالکیت : اراضی ملی – خصوصی – موقوفه
4- از نظر کاربری : اراضی زراعی – باغات – صنعتی – مسکونی و …
هر یک از این تقسیم بندی ها امکان تداخل در یکدگر را دارند وآنچه مهم است نحوه حل مشکلات حقوقی راجع به این اراضی می باشد.
قوانین و مراجع متعدد رسیدگی به اختلافات و دعاوی اراضی این دعاوی را جزءسخت ترین و سنگین ترین دعاوی نموده و هر نوع از دعاوی اراضی قوانین مختص به خود را داراست و لذا در مورد هر کدام از اراضی دعاوی مختص به خود آن وجود داشته و وقتی بین آن دعاوی تعارض به وجود بیاید رفع ابهام بین آن ها نیازمند یک متخصص دعاوی اراضی دارد تا با یافتن بهترین راه حل به مرجع صالح مراجعه نماید.
مراجع صالح مختلف حل اختلاف اعم از کمیسیون های مختلف و شعبات ویژه دادگاه و … نیز بر پیچیدگی امر افزوده است به نحوی که مراجعه صحیح به مرجع صالح موضوعی مهم محسوب شده که سبب جلوگیری از سر در گمی و اتلاف وقت و احتمالا اتلاف هزینه است.
دعوای اعتراض ملی شدن اراضی
دعاوی مذکور از جهت اصل ارکان با سایر دعاوی حقوقی مشترک است؛ آنچه باعث پیچیدگی آن میگردد، گذر سالیان متمادی از زمان ملی اعلام شدن اراضی جنگلی و مراتع از سوی قانونگذار و نیز گسترش محدوده شهرها و تغییر وضعیت اراضی است. همچنین کثرت اشخاص حقیقی یا حقوقی که میتوانند خواهان یا خوانده دعوا قرار گیرند بر پیچیدگی موضوع میافزاید.
کسانی که به موجب قانون میتوانند به ملی شدن اراضی اعتراض نمایند عبارتاند از:
زارعین صاحب اراضی نسق: افرادی که بر اثر اجرای قوانین اصلاحات ارضی مربوط به قبل از انقلاب، زمین به آنها واگذار شده است.
مالکین: اشخاص حقیقی یا حقوقی که به موجب قوانین، مالک زمین شناخته شوند.
صاحبان باغات و تأسیسات: افرادی که مدعی مالکیت عرصه و اعیان باغات و تأسیسات.
سازمانها و مؤسسات دولتی.
در صورت عدم اعتراض و پس از تشخیص منابع ملی با رعایت تشریفات مخصوصی، سند مالکیت به نام دولت جمهوری اسلامی ایران با نمایندگی وزارت جهاد کشاورزی و در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و همچنین مناطق ویژه اقتصادی، با نمایندگی سازمان منطقه صادر میشود.
پرونده های موفق وکیل اراضی ملی در گروه وکلای وکالت آنلاین
از آنجا که در گروه وکلای وکالت آنلاین، وکلا به صورت تخصصی در زمینه های حقوقی و کیفری فعالیت می کنند و به طور مثال وکیل اراضی ملی، به صورت تخصصی تنها در این زمینه فعالیت کرده و از پذیرش پرونده هایی در زمینه های دیگر (به طور مثال خانواده، کیفری و…) معذور هستند، تعداد پرونده هایی که وکیل متخصص در هر زمینه پیگیری نموده است، از دیگر وکلای سایر مجموعه ها بیشتر بوده و همچنین به دلیل فعالت تخصصی، تجربه بسیار بالاتر و حرفه ای تری در این زمینه دارند.
شناسه : 1629