در مورد اموال وابسته به خانواده سلطنتی و افراد وابسته به آن ها لازم بود دادگاه ها و افراد ویژه ای تصمیم گیری و صدور حکم را به عهده بگیرند. در همین راستا در همان سال های اولیه انقلاب اسلامی، شعب ویژه دادگاه های انقلاب تشکیل شد.
اصل 49 قانون اساسی تصویب شده در سال 1358
به موجب اصل 49 قانون اساسی: " دولت موظف است ثروت های ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوءاستفاده از موقوفات، سوءاستفاده از مقاطعه کاری ها و معاملات دولتی، فروش زمین های موات و مباحات اصلی، دایر کردن اماکن فساد و سایر موارد غیر مشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت معلوم نبودن او به بیت المال بدهد، این حکم باید با رسیدگی و تحقیق و ثبوت شرعی به وسیله دولت اجرا شود."
همچنین برخی مقررات قانونی جهت اجرای اصل 49 قانون اساسی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید:
• قوانین اجرایی اصل 49 قانون اساسی در مورد ثروتهای ناشی از احتکار و گرانفروشی و قاچاق، مصوب 29/11/1368 مجلس شورای اسلامی.
• قانون تمدید مهلت مقرر در تبصره ماده 4 اجرای اصل 49 قانون اساسی، مصوب 14/05/1364 مجلس شورای اسلامی.
• قوانین اجرایی اصل 49 قانون اساسی، مصوب 17/05/1363 مجلس شورای اسلامی.
• قانون الزام دولت جهت تهیهی لایحهی پیاده کرده اصل 49 قانون اساسی در مدت چهار ماه، مصوب 20/05/1360 مجلس شورای اسلامی.
وکیل اصل 49 قانون اساسی در چه زمینه ای فعالیت می کند؟
وکیل اصل 49 قانون اساسی فردی است که در زمینه پرونده های مرتبط با موضوعات ستاد اجرایی و در زمینه های ربا، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوءاستفاده از اموال وقف شده، تشکیل مجامع فساد و سایر مواردی که در اصل 49 قانون اساسی جای می گیرند فعالیت می کند.
وکیل اصل 49 قانون اساسی باید علاوه بر آگاهی و تخصص در امور ملکی (درست مانند یک وکیل ملکی) در موضوعات شرعی و احکام مربوط به حق سرپرستی و خمس، احکام تملیکی و مصادره نیز تسلط کافی داشته باشد و بتواند امور مربوط به چنین پرونده هایی را پیش ببرد.
مهم ترین وظیفه یک وکیل اصل قانون 49 قانون اساسی اعتراض به حکم مصادره اموالی است که شخصی نسبت به آن مدعی حق و حقوق می باشد. اما باید توجه داشت که این اعتراض با توجه به مفاد ستاد نظارت و پیگیری دعاوی اصل 49 قانون اساسی دارای محدودیت هایی است. با توجه به اینکه سند مورد ادعای شخص ثالث عادی یا رسمی است و یا تصرف یا عدم تصرف شخص ثالث در ملک موضوع دعوا پیش بینی شده باشد، ممکن است دادخواست مورد نظر مشمول مرور زمان شده و ادعای این شخص پذیرفته نشود.
تنها به دادگاه نروید!
پرونده های مرتبط با اصل 49 قانون اساسی پرونده های ویژه و دارای قوانین متعددی هستند. این پرونده ها رویه های مختلفی را در طول زمان طی کرده اند پیچیدگی هایی دارند که عدم آگاهی نسبت به آن ها منجر به اشتباهات حقوقی و از دست دادن اموال می شود.
در نتیجه اگر اموال شما بنابر اصل 49 قانون اساسی به غلط مصادره شده است برای بازپس گیری آن ها تنها به دادگاه نروید و از وکیل متخصص در قوانین مربوط به اصل 49 قانون اساسی کمک بخواهید. وکیل اصل 49 قانون اساسی مشاوره جامع و کامل در خصوص پرونده ارائه می دهد و با بهترین استراتژی های حقوقی مراحل مختلف رسیدگی به پرونده را پیش می برد.
شناسه : 752