و ماده 27 قانون مطبوعات مصوب سال 64 و طرح اصلاحی سال 79 بدین گونه بیان میکند :
هر گاه در نشریه ای به رهبر جمهوری اسلامی و یا مراجع مسلم تقلید اهانت شود، پروانه آن نشریه لغو و مدیر مسئول و نویسنده مطلب به محاکم صالحه معرفی و مجازات خواهند شد .
وتبصره آن : رسیدگی به جرایم موضوع مواد 24 و 25 و 26 و 27 تابع شکایت خصوصی نیست .
آیا توهین به رهبری جرم است؟
طبق احکام دینی توهین به افراد حرام و ممنوع است و کاری ناشایست به حساب می آید و در منابع دینی حفظ کرامت افراد بسیار سفارش شده است.
لذا در این رابطه قانون هم این امر را جرم انگاری کرده است و توهین به مقام رهبر جامعه را ممنوع و قابل مجازات می داند.
همین گونه است توهین به رهبر سابق یعنی امام خمینی که توهین به ایشان هم جرم محسوب می شود.
شرایط توهین به رهبری چیست؟
از شرایط ارتکاب جرم داشتن قصد و آگاهی است یعنی این جرم باید به صورت عمدی باشد پس اگر شخص در حالت خواب یا مستی بی اختیار توهین کند جرم محقق نشده است و قابل مجازات نخواهد بود.
لذا یکی از شرایط توهین به رهبر داشتن عمد در این کار است.
از دیگر شرایط این است که فرد توهین کننده بداند که عمل ارتکابی وی مشمول جرم توهین است. لذا اگر فرد، نداند که این کلیپ یا صوتی را که منتشر می کند جرم به حساب می آید؛ مرتکب این جرم نشده است.
شرط دیگری که نیاز است و باید اشاره کرد این خواهد بود که شخص توهین کننده باید بداند که این شخص رهبر است و اگر از مقام رهبری وی خبر نداشته باشد و آن موقع توهین کند توهین به رهبر و یا مشدد محسوب نمی شود ولی ممکن است توهین ساده به حساب آید.
نکته دیگری که قابل ذکر می باشد این است که فرد توهین کننده باید معنای الفاظی را که به کار می برد بداند یعنی بداند این کلماتی را که استفاده می کند توهین به شمار می روند در غیر این صورت باز هم جرمی شکل نگرفته است.
شکایت در جرم توهین به رهبری
جرم توهین به رهبری و مقام امام خمینی از جرم های عمومی به شمار می رود یعنی نیازی به شاکی خصوصی ندارد و دادستان به نمایندگی از جامعه تعقیب این جرم را عهده دار است.
مرجع رسیدگی به جرم توهین به رهبری
به جرم توهین به رهبر قبلی و فعلی در دادگاه انقلاب رسیدگی می شود. در ماده ۳۰۳ و بند ب قانون آیین دادرسی کیفری به این امر اشاره شده است. این جرم از جرایم غیر قابل گذشت به شمار می رود.
شرایط تایید جرم توهین به رهبری
از نگاه قانون چند شرط برای تایید شدن جرم توهین به رهبری تعیین شده است. این شروط عبارتند از:
توهین کننده باید به عمد به رهبری توهین کرده باشد:
شخصی که مرتکب عمل توهین به مقام معظم رهبری شده است، باید به صورت عمد این توهین را انجام داده باشد. برای مثال اگر در حالت خواب، مستی، بیهوشی یا هیپنوتیزم کاری انجام دهد یا چیزی بگوید که به منزله توهین به رهبر باشد، شرط عمدی بودن رعایت نشده است و نمیتوانیم عمل را جرم توهین به رهبری بدانیم.
توهین کننده باید آگاهی داشته باشد و بداند که عمل او یک جرم است
مورد دیگر از شروط انجام توهین این است که شخص به توهین بودن عمل یا گفتاری که انجام میدهد آگاه باشد. برای مثال بداند متن یا کلیپی که ارسال کرده است معنای توهین دارد یا نه.
توهین کننده باید از مقام و شخصیت رهبری آگاهی داشته باشد
شخصی که مرتکب توهین به مقام معظم رهبری شده است، باید به جایگاه و مرتبه ایشان آگاهی داشته باشد و ایشان را بشناسد. اگر شخص از جایگاه رهبری آگاهی نداشته باشد، جرم او از دایره جرم توهین به رهبری خارج میشود.
توهین کننده باید نسبت به کلمات و الفاظی که به کار میبرد، آگاهی داشته باشد
شخصی که توهین میکند باید بداند که الفاظی که به کار برده است چه معنی دارد و با آگاهی از معنی الفاظ اقدام به استفاده از آن کرده باشد.
شناسه : 1535