چرا جای بیمه ها در طرح تحول سلامت دهان خالی است؟

چرا-جای-بیمه-ها-در-طرح-تحول-سلامت-دهان-خالی-است؟

چرا جای بیمه ها در طرح تحول سلامت دهان خالی است؟

اگرچه طی یک سال گذشته بارها شعار طرح تحول نظام سلامت، کاهش پرداختی‌ها از جیب مردم از سوی مسئولان وزارت بهداشت اعلام شده است اما گفته رییس کل سازمان نظام پزشکی مبنی بر پرداخت حدود 95 درصد هزینه‌های دندانپزشکی توسط خود مردم، مغایر با شعار و اهداف این طرح است.

افزایش موارد قصور در رشته دندانپزشکی - دخالت غیرمجاز در امور دندانپزشکی از مصادیق ماده 3 قانون مربوط به امور پزشکی و دارویی و مواد خوراکی و آشامیدنی سال 1334 مصوب 1374/1/29 - قانون اجازه استفاده قانونی از قانون کمک دندانپزشکی تجربی مصوب 1354 - خدمات دندانپزشکی بیمه شد 

به عقیده کارشناسان و دندانپزشکان، سلامت دهان و دندان در ایران در سال‌های اخیر با بحران روبرو شده ا‌ست. به گفته حسین حصاری، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات پیشگیری پوسیدگی دندان دانشگاه علوم پزشکی ایران، به طور میانگین افراد 12 ساله دو دندان خراب، 15 ساله دارای سه دندان خراب، 18 ساله 4 دندان خراب، افراد 35 ساله 9 دندان خراب و افراد 45 ساله 12 دندان خراب در دهان دارند. با این توضیح که ‌شاخص DMFT (شاخص پوسیدگی، کشیدگی و پرکردگی دندان) در ایران برای سنین مختلف متفاوت است باید به این نکته توجه کرد که چنانچه این شاخص در کودکان 12 ساله 2 است، این یعنی به طور متوسط دو دندان‌ هر فرد 12 ساله ایرانی به علت پوسیدگی دندان خراب شده است. حصاری به بررسی آمار قابل توجهی هم می‌پردازد و می‌گوید: کشور در حوزه بهداشت دهان و دندان در حوزه نیروی انسانی دچار چالش است به گونه‌ای که 25 درصد جمعیت کشور در روستاها به خدمات دندانپزشکی دسترسی ندارند و به جرات می‌توان گفت نیروی انسانی در رابطه با حوزه دندان در هیچ سطحی در روستاها نداریم.

تصویبنامه در خصوص خدمات دندانپزشکی مشمول تعهدات بیمه پایه سازمان های بیمه گر - آئین نامه اجرایی قانون تعیین وضع شغلی دندانسازان تجربی مصوب 1364/02/22 مجلس شورای اسلامی 

 نگرانی از میزان ترمیم دندان‌های پوسیده

به گفته وی، شاخص سلامت دهان و دندان در کشور 2 است که کاهش این شاخص از این عدد به 2/1 که عددی ایده‌آل است، بسیار سخت و نیازمند سازمان و سیستم سلامت دهان و دندان منسجم است. شاخص DMFT در 15 سالگی در ایران 3 در 18 سالگی 4 و در 35 سالگی 9 و در 45 سالگی 12 است که نکته نگران‌کننده در حوزه سلامت دهان و دندان، درصد ترمیم دندان‌های پوسیده در کشور است. در ایران فقط 15 تا 25 درصد دندان‌های آسیب‌دیده به علت پوسیدگی ترمیم می‌شوند و سایر موارد یا کشیده می‌شوند یا به صورت پوسیده در دهان باقی می‌مانند.در چنین وضعیتی هزینه‌های دندانپزشکی اهمیت می‌یابد که با جستجویی کوچک در فضای مجازی متوجه تعرفه بالای خدمات دندانپزشکی می‌شوید، در این میان مسئولان و دندانپزشکان هم یکی از دلایل وضعیت نامطلوب بهداشت دهان و دندان در کشور را هزینه‌های سنگین دندانپزشکی می‌دانند، این در حالی است که این حوزه شامل خدمات بیمه نمی‌شود.

 غفلت از بخش درمان دندانپزشکی

در نگاهی اجمالی به این موضوع، آنچه به ذهن متبادر می‌شود این است که در یک سال گذشته وزارت بهداشت حین اجرای برنامه‌های مختلف در قالب طرح تحول نظام سلامت بارها موضوع کاهش پرداختی‌ها از جیب مردم را عنوان کرده است تا در هنگام بیماری رنجی بیشتر از درد را متحمل نشوند اما اینکه چرا جای بیمه‌ها در طرح «تحول سلامت دهان» خالی است؟ سوالی است که بی پاسخ مانده است. به گفته سیدجلال پورهاشمی، رییس دانشکده دندانپزشکی پردیس بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران، هزینه‌های درمانی دندانپزشکی در این طرح تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرد و فقط پیشگیری دندانپزشکی به صورت جزیی در طرح ذکر شده است. آنچه که در این میان عنوان می‌شود این است که بخش درمان دندانپزشکی در طرح تحول نظام سلامت به دلیل هزینه‌های سنگین لحاظ نشده، این در حالی است که فلسفه تدوین چنین طرحی کاهش هزینه‌های پرداختی از سوی مردم بوده است. از سوی دیگر موضوع دیگر قابل تامل در طرح تحول سلامت دهان و دندان، در نظر گرفتن تنها بحث بهداشت و پیشگیری در سطح یک شامل آموزش و بهداشت دندان با توجه به تعرفه آن، ویزیت بیمار، چکاپ و نسخه‌نویسی، فلوراید تراپی و جرم‌گیری دندان است. به گفته رییس دانشکده دندانپزشکی پردیس بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران، پیشگیری تنها راه حل رفع مشکلات سلامت دهان و دندان مردم است، اولویت دادن به پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان به‌ ویژه پوسیدگی دندا‌ن‌ها از بدو تولد در کودکان تا 12 سالگی ضروری است. پورهاشمی در ادامه به نکات قابل تاملی اشاره می‌کند و می‌گوید: با روش‌های مقطعی سلامت دهان و دندان کودکان بهبود نمی‌یابد. قبل از هر تصمیمی باید به برخی از شاخص‌های سلامت دهان و دندان توجه شود به عنوان نمونه اگر دولت مسواک زدن و مصرف نخ دندان را در مردم نهادینه کند به طور حتم 50 درصد مشکلات دندان مردم جامعه و دیگر هزینه‌های مردم جامعه به طور کامل حل می‌شود.

در قانون تربیت بهداشتکاران دهان و دندان هیچگونه مزیتی از نظر حقوق و مزایا برای این افراد مقرر نشده است  - در صورت استفاده مستاجر از مورد اجاره به عنوان مطب دندانپزشکی رابطه استیجاری فیمابین مشمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 است 

 23 درصد دانش‌آموزان مسواک می‌زنند

در شرایطی که به گفته رییس دانشکده دندانپزشکی پردیس بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران، در یک پژوهش انجام شده در چند سال گذشته مشخص شد در شهر تهران فقط 23 درصد دانش‌آموزان مسواک می‌زنند و هر کودک زیر 10 سال حداقل دو دندان پوسیده و ترمیم نشده شیری دارد و هزینه‌های آن را بیمه‌ها تقبل نخواهند کرد و به ناچار خانواده‌ها باید پرداخت کنند. در حالی که اگر پیشگیری در این طرح به درستی اجرا و اعتبارات کافی برای آن در نظر گرفته شود، مشکلات دندان جامعه حل می‌شود. با تمامی مشکلات موجود در این زمینه، در این میان رییس کل سازمان نظام پزشکی در روزهای گذشته خبرهای امیدوارکننده‌ای را اعلام می‌کند و می‌گوید: تشکیل شورای عالی سلامت دهان در وزارت بهداشت تحول ساختاری برای تعمیق برنامه‌های حوزه سلامت دهان و دندان کشور است. به دنبال اجرای طرح تحول در حوزه سلامت دهان و دندان، افزایش بضاعت دولت در عرصه سرمایه‌گذاری در بخش دندانپزشکی را شاهد خواهیم بود.از سوی دیگر قاضی‌زاده‌هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در نخستین روزهای هفته جاری خواستار حمایت بیش از پیش بیمه‌ها از خدمات دندانپزشکی شد. وی به هزینه‌های پرداختی مردم بابت خدمات دندانپزشکی اشاره کرده و گفته با توجه به هزینه‌هایی که مردم در این زمینه پرداخت می‌کنند، لازم است که دستگاهی راجع به این حوزه اعم از بهداشت، درمان و تجهیزات تصمیم‌گیری کند.اگرچه به اعتقاد وزیر بهداشت، مشکل این است که مردم برای سلامت‌شان هزینه نمی‌کنند و به پیشگیری نیز بی‌توجه هستند. به همین دلیل علاوه‌بر سالمندان، نسل جوان ما نیز گاهی از بیماری‌های دهان و دندان رنج می‌برند. اما باید به این نکته توجه کرد که تجربه نشان داده است که فرهنگ‌سازی و تکرار نکات بهداشتی از رسانه‌های پرمخاطبی مانند صدا و سیما طی بازه زمانی هرچند طولانی منجر به کسب نتایج مثبتی شده که حالا نمود عینی آن را در جامعه شاهد هستیم بنابراین با توجه به آمارهای منتشر شده درباره وضعیت سلامت دندان ایرانیان به نظر می‌رسد مسئولان همزمان با اجرای برنامه‌های پیشگیری، باید به فرهنگ‌سازی بپردازند، ضمن اینکه کاهش هزینه‌های درمانی دندانپزشکی را هم جزو شعار طرح تحول نظام سلامت خود به شمار آورند تا طی برنامه‌ای بلند مدت سلامت دهان و دندان مردم به نقطه مطلوبی برسد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

کاهش-هزینه-های-سنگین-نگهداری-مجرمین-با-اعمال-مجازات-های-جایگزین-حبس

کاهش هزینه های سنگین نگهداری مجرمین با اعمال مجازات های جایگزین حبس

یک قاضی دادگستری گفت یکی از نقاط قوت قانون حبس‌زدایی کاهش هزینه‌های سنگینی است که زندانی‌کردن مجرمین [...]

دیه-دندان-در-قانون-مجازات-اسلامی-و-تعهد-بیمه-گر-چقدر-است-؟

دیه دندان در قانون مجازات اسلامی و تعهد بیمه گر چقدر است ؟

دیه دندان در قانون مجازات اسلامی و تعهد بیمه گر چقدر است؟ [...]

خدمات-عام-به-بیماران-خاص!

خدمات عام به بیماران خاص!

بیماری‌های‌ خاص، آن دسته از بیماری‌هایی هستند که بیمار باید مدتی طولانی یا تا پایانِ عمر، تحت درمان [...]

60درصد-بازنشستگان-حداقل-بگیرند-،-دولت-برای-همسان-سازی-حقوق-ها-فکری-کند

60درصد بازنشستگان حداقل بگیرند ، دولت برای همسان سازی حقوق ها فکری کند

نایب رئیس کانون بازنشستگان شهرستان تهران ضمن تاکید بر اینکه علی رغم اقدامات صورت گرفته برای افزایش ح [...]

ایراد-شورای-نگهبان-به-لایحه-تمدید-مهلت-آزمایشی-قانون-ارتقای-سلامت-نظام-اداری-و-مقابله-با-فساد

ایراد شورای نگهبان به لایحه تمدید مهلت آزمایشی قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد

لایحه تمدید مهلت آزمایشی قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد که قبلاً تصویب شده بود در دو [...]

آیین-نامه-نحوه-رسیدگی-به-قصور-یا-تخلف-شرکت-های-بیمه

آیین نامه نحوه رسیدگی به قصور یا تخلف شرکت های بیمه

(موضوع ماده (57) قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه) [...]

طرح-اعاده-اموال-نامشروع-و-اجرای-اصل-چهل-و-نهم-(49)-قانون-اساسی

طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل چهل و نهم (49) قانون اساسی

آخرین وضعیت تصویب کلیات طرح در جلسه روز 30 اردیبهشت 1398 کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس [...]

رای-شماره-1052-هیات-عمومی-دیوان-عدالت-اداری

رای شماره 1052 هیات عمومی دیوان عدالت اداری

رأی شماره ١٠5٢ ھیأت عمومی دیوان عدالت اداری با موضوع ابطال جدول الف ماده چھارم شاخص جمعیت آیین نامه [...]

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.