دردسر شرط سنی در بازنشستگی پیش از موعد معلولان

دردسر-شرط-سنی-در-بازنشستگی-پیش-از-موعد-معلولان

دردسر شرط سنی در بازنشستگی پیش از موعد معلولان

در حالی که کمتر از 2 ماه قبل رسول الله وردی، معاون دفتر توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور اعلام کرده بود که از اسفند ماه سال 91 تا کنون 210 نفر از معلولان در بخش دولتی از سنوات ارفاقی «قانون بازنشستگی پیش از موعد معلولان» بهره‌مند شده‌اند، اما روز گذشته علی همت محمودنژاد، رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولان اعلام کرد که متاسفانه قانون بازنشستگی زودتر از موعد مقرر کارگران معلول که در مجلس به تصویب رسیده به هیچ عنوان مورد توجه سازمان تامین اجتماعی قرار ندارد و معلولانی که براساس قانون باید 22 تا 26 سال بازنشسته شوند مجبورند تا 30 سال کار کنند.

توانمندی های معلولان نادیده گرفته می شود - آسیب شناسی قوانین مربوط به حقوق معلولان - سازوکارهای قانونی حمایت از معلولان - دادرسی الکترونیک دستاوردی بزرگ برای معلولان 

  گلایه از لحاظ شدن شرط سنی

نکته دیگری که وی به آن اشاره کرده است به این مقوله می‌‍‌‌پردازد که با توجه به اینکه میانگین اشتغال برای جمعیت معلولان نزدیک به هفت سال است، با این وجود قانون بازنشستگی با 10 سال سابقه کار برای معلولان با قید شرایطی امکان‌پذیر است. به عبارتی براساس قانون و با استفاده از سنوات ارفاقی معلولانی که در بخش دولتی و غیر دولتی شاغل هستند می توانند با داشتن 20 سال سابقه کار البته به شرط داشتن 50 سال سن از سنوات ارفاقی برخوردار شوند. بنابراین شرط سنی موضوعی که موجب شده تا محمودنژاد آن را با توجه به شرایط جسمی و ذهنی این قشر چندان منطقی نداند و بیان کند که این موضوع باید حذف شود و بر همین اساس خواستار حذف شرط سنی و اجرایی شدن این قانون برای معلولان هستیم.

از معافیت سربازی تا صاحب خانه شدن معلولان - شرایط بازنشستگی -  مستمری بازنشستگی - جزئیاتی از پرداخت مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی 

  افزایش 5درصدی آمار معلولیت

اگر چه بر اساس متن آیین نامه اجرایی نحوه بازنشستگی جانبازان و معلولان، همه جانبازان و آزادگان مشمول این قانون، در صورتی که مدت خدمت مبنای بازنشستگی آنها با احتساب مجموع سنوات سابقه خدمت (حداقل 20 سال) و سنوات ارفاقی (حداکثر 10 سال)، 30 سال تمام باشد، از احراز شرط حداقل سن بازنشستگی معاف خواهند بود و در غیر این صورت دارا بودن حداقل 50 سال برای مردان و 45 سال برای زنان، الزامی است.قانونی که در سال 68 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد، اما در آن زمان نام معلولان در متن قانون وجود نداشت و به دلیل مبهم بودن مواد این قانون برای معلولان شکل عملیاتی به خود نگرفت. سپس با اصلاحات صورت گرفته در سال 85 این موضوع شکل اجرایی به خود گرفت. این در حالی است که به گفته یحیی سخنگویی، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی آمار معلولیت در کشور طی دو سال اخیر از 10 به 15درصد افزایش یافته است. توضیح دقیق‌تر اینکه آمار سازمان بهداشت جهانی گویای این مطلب است که 15درصد از افراد هر جامعه معلول هستند که در ایران این رقم به بیش از 11 میلیون نفر می رسد، البته سه درصد از این افراد دارای معلولیت های بسیار شدید هستند.

  نرخ 40 درصدی بیکاری برای معلولان

واقعیت این است که معلولان افرادی هستند که به دلیل نقص جسمانی یا ذهنی در یافتن شغل دچار مشکل بوده تا به آنجا که گفته می‌شود نرخ بیکاری در این قشر به 40 درصدی می‌رسد. آن هم در شرایطی که بررسی‌ها نشان می‌دهد، در سال‌های اخیر تعداد زیادی از معلولان درسطوح مختلف کارشناسی،کارشناسی ارشد ،دکتری و... دانشگاه‌ها تحصیل و موفق به کسب مدارج علمی شده‌اند. شاید به همین دلیل است که مسئولان سازمان بهزیستی کشور اعلام می‎کنند که به دنبال راهکارهایی برای ایجاد مشاغل مناسب و پایدار برای معلولان هستند، زیرا این افراد به دلیل شرایطی که دارند، نمی توانند در هر حرفه و موقعیتی مشغول به کار شوند. اما در آن سوی یافتن شغال نیز با گلایه‌هایی روبرو است.جدا از اینکه هیچگونه بانک اطلاعاتی از کارگران معلول وجود ندارد، زنان و مردان معلول در کارگاه‌های کارگری با حقوق پایین‌تر از حداقل حقوق دستمزد تامین اجتماعی مشغول به کارند که حتی کفاف زندگی افراد عادی را نمی‌دهد، بی توجهی امکان به بازنشستگی پیش از موعد هم دغدغه‌ای برای آنهایی است که توانسته اند شغلی برای خود بیابند.

ممنوعیت بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت لغو شد - قانون نقل و انتقال حق بیمه یا بازنشستگی صوب 1365

  زنان محدودیت سنی ندارند

با این وجود معاون دفتر توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی در توضیح این قانون نظر دیگری دارد. به باور وی در این قانون برای زنان محدودیت سنی وجود نداشته و تنها داشتن 20 سال سابقه کاری شرط است. ضمن اینکه معلولان با توجه به شدت و درصد معلولیت خود می‌توانند از این سنوات برخوردار شوند.  به عنوان مثال اگر معلولی دارای 70 درصد معلولیت باشد بیش از معلولی که 40 درصد معلولیت دارد از این سنوات بهره مند می‌شود.

  خبرهای خوش در راه است

گلایه از بی‌توجهی به معلولان و اجرای برخی از قوانی مربوط به این قشر در حالی عنوان می‌شود که علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز از به اتمام رسیدن لایحه اصلاح قانون حمایت از حقوق معلولان در دولت خبر می‌دهد و اینکه به زودی لایحه مذکور که در راستای احقاق حقوق معلولان است، تقدیم مجلس خواهد شد. البته وی خود می‌پذیرد که با وجود قوانین که بخشی از آنها شاید کاغذی باشد، هنوز بخشی از حقوق معلولان مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد بیان سخنانی مبنی بر اینکه به نظر می رسد این لایحه می تواند به احقاق حقوق از دست رفته آنها کمک کند خود مصداقی بر این مدعاست، زیرا که در کنار همه صحبت‌ها و گلایه‌های جامعه معلولان و نمایندگان آنها ربیعی نیز به این نکته اشاره می‌کند که  تمام فقدان‌هایی که در راستای حقوق معلولان وجود دارد در این لایحه لحاظ شده و تلاش شده نواقص قانونی آن نیز برطرف شود.همه این ها باعث می‌شود تا وی در کسوت وزیری که متولی رسیدگی و ساماندهی بخش زیادی از مشکلات این قشر است عنوان کند که در سال 94 خبرهای خوشی برای معلولان خواهیم داشت. گلایه در این خصوص البته تنها به سنوات ارفاقی محدود نمی‌شود بلکه حق بیمه کارفرمایی معلولان هم دغدغه دیگری است که محمودنژاد هم به آن اشاره می‌کند. اینکه این رقم که باید از سوی دولت پرداخت شود نه‌تنها برای تمام معلولان پرداخت نمی‌شود بلکه این حق بیمه دیرهنگام و زمانی پرداخت می‌شود که کارفرمایان کار را از معلولان سلب کرده اند. موضوعی که موجب شد که مقوله‌ای به نام حمایت از اشتغال معلولان با چالش‌های بیشتری روبرو شود. به طور مثال اینکه نباید با وام‌های بهره بالا از اشتغال معلولان حمایت شود بلکه وام‌هایی با بهره اندک برای کارفرمایان وجود داشته باشد تا آنها تمایل داشته باشند نسبت به اشتغال معلولان اقدام کنند. این در حالی است که وام کارفرمایی معلولان 15 میلیون تومان است و حتی در بسیاری از موارد کمتر از این مبلغ بوده در حالی که حداقل هزینه برای ایجاد یک شغل ماندگار 40 میلیون تومان است.براین اساس به نظر می‌رسد بازشدن گره این مشکلات و رفع بخش زیادی از این گلایه ها منوط به بررسی دقیق‌تر مشکلات و لایحه‌ای است که ربیعی آن را خبر خوش برای معلولان در سال 94 می‌داند. خبری که شاید بتواند بعد از سال‌ها گره از اجرایی نشدن قانون بازنشستگی پیش از موعد یا اجرایی نشدن کامل آن حداقل با توجه به توانایی‌ها و مشکلات جسمی این قشر باز کند.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

طرح-دفاتر-اسناد-رسمی

طرح دفاتر اسناد رسمی

آخرین وضعیت اعلام وصول در جلسه علنی 16 بهمن 1397 مجلس شورای اسلامی [...]

پیوست-امنیتی-برای-صیانت-از-اطلاعات-مردم-و-دستگاه-ها-تهیه-شود

پیوست امنیتی برای صیانت از اطلاعات مردم و دستگاه ها تهیه شود

رئیس قوه قضاییه خواستار تهیه پیوست امنیتی برای امنیت داده ها و صیانت از اطلاعات مردم و دستگاه ها شد [...]

یک-رای-از-دیوان-عدالت-اداری-درباره-حقوق-بازنشستگان

یک رای از دیوان عدالت اداری درباره حقوق بازنشستگان

در پی صدور آرایی متعارض از سوی شعب دیوان عدالت اداری درباره حقوق بازنشستگان، هیـأت عمـومی این مرجع ت [...]

کوچ-دنباله-دار-قضات-از-قضاوت-به-وکالت

کوچ دنباله دار قضات از قضاوت به وکالت

کانون وکلای دادگستری مرکز فهرست جدید متقاضیان صدور پروانه وکالت را بر اساس بندهای مختلف ماده هشتم لا [...]

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.