ممنوعیت ورود و خروج با حکم قضایی

ممنوعیت-ورود-و-خروج-با-حکم-قضایی

ممنوعیت ورود و خروج با حکم قضایی

دیروز معاون وزارت امورخارجه از نداشتن ممنوع‌الورودی به کشور خبر داد. در این راستا لازم به یادآوری است اولاً در قانون به منظور ایجاد امکان دسترسی به متهم، مقرر شده علاوه بر صدور قرارهای مختلف مانند قرار وثیقه یا التزام به حضور و با کفالت، مرجع تحقیق بتواند دستور ممنوع‌الخروجی ( مقالات مرتبط با ممنوع الخروج - سوالات مرتبط با ممنوع الخروج ) متهم را نیز صادر کند. در این حالت متهم بدون اجازه مقام قضایی حق خروج از کشور را ندارد و درصورتی‌که برای خروج به مرزهای هوایی یا زمینی مراجعه کند چون نام او در فهرست افراد ممنوع‌الخروج درج شده مانع از خروج او خواهند شد.

ممنوع الخروج کردن بدهکاران - چرا افراد ممنوع الخروج می شوند ؟ - شرایط جدید سن ممنوع الخروج شدن - زوایای پیدا و پنهان قرار منع خروج از کشور - اعلام شرایط ممنوع الخروج شدن - امکان استعلام منوع الخروج بودن از طریق ادارات گذرنامه - مصوبه شورای عالی اداری در مورد افراد ممنوع الخروج - بایدها و نبایدهای منع خروج از کشور 

در برخی موارد دستور منع خروج توأم با دستور جلب است یعنی در مرزهای ورودی و خروجی پس از اینکه مشخص شد فرد معینی ممنوع‌الخروج است و دستور جلبش صادر شده، مقامات مرزی او را دستگیر و به مرجع صادرکننده دستور خروج یا جلب، راهنمایی می‌کنند. ثانیاً چیزی به اسم قرار یا دستور ممنوع‌الورود شدن نداریم. زیرا مفهوم چنین دستور قراری این خواهد بود که فرد ایرانی وقتی می‌خواهد به کشور خود وارد شود مانع ورودش بشوند و او را برگردانند؛ از آنجا که به موجب اصل41 قانون اساسی تابعیت کشور ایران حق مسلم هر فرد ایرانی است و دولت نمی‌تواند از هیچ ایرانی سلب تابعیت کند و از آنجا که ورود و خروج و جابه‌جا شدن آزادانه به کشور نیز جزو حقوق ملت ایران است و به موجب اصل 32 قانون اساسی «هیچ‌کس را نمی‌توان …. از اقامت در محل مورد علاقه‌اش ممنوع یا به اقامت در محلی مجبور ساخت ….» این حق در اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی برای کلیه افراد بشر- که ایرانیان هم داخل این تعریف هستند- پیش‌بینی و تضمین شده و این دو سند مورد قبول دولت ایران بوده و هست و میثاق بین‌المللی از سال 1354 اعتبار قوانین داخلی ما را دارد، ممانعت از ورود افراد ایرانی به کشور خود قانوناً میسر و ممکن نیست. ثالثاً آنچه به ممنوع‌الورودکردن مشهور شده و تعبیر می‌شود این است که مقام قضایی در مورد افراد ایرانی که متهم به ارتکاب جرم یا جرائمی هستند و از ایران خارج شده‌اند در صورت ورودشان به ایران آنها را دستگیر و به مرجع قضایی دلالت می‌کند.

قانون گذرنامه - تغییرات اساسی در مقررات ورود و خروج به کشور - بانوان مجرد بالای 18 سال منعی برای دریافت گذرنامه ندارند  - توضیح دولت درباره لایحه جنجالی گذرنامه - 

حالت دیگری که با این عبارت توصیف می‌شود حالتی است که گذرنامه فرد ایرانی که در مورد او مسائل قضایی کیفری وجود دارد را موقع ورود می‌گیرند و رسیدی به او می‌دهند که با در دست داشتن آن باید بعداً به برخی ادارات و مراجع برای تعیین‌تکلیف مراجعه کند. این روش دوم اگر مسبوق و همراه با دستور مقام قضایی نباشد، قابل توجیه و قبول نیست. ضمناً ممنوع‌الخروج ( مقالات مرتبط با ممنوع الخروج - سوالات مرتبط با ممنوع الخروج ) کردن افراد بدون اینکه پرونده جزایی در حال رسیدگی داشته باشند و طبعا پرونده چنان باشد که جلوگیری از خروج ایشان را ایجاب کند،‌ ایضاً قابل توجیه و قبول نیست و حتی چنین اقدام و حرکتی چون در اذهان با تبعید که مجازات محسوب می‌شد، مقایسه می‌شود ناچار معانی قابل تأملی را در ذهن مجسم می‌کند که نبود آنها بهتر از بودنشان است. رابعاً ضمناً درمورد آنچه آقای قشقاوی درمورد تسهیل ورود ایرانیان خارج از کشوربیان کرده‌اند ‌گفتنی است، بهتر است درمورد مراحل بعد از ورود نیز خیال افرادی را که چنین قصدی دارند راحت کنند تا بحث آزادی بیان و آزادی بعد از بیان تکرار نشود.
 
بهمن کشاورز* رئیس اتحادیه کانون‌های وکلای کشور(اسکودا)

منبع : اتحادیه سراسری کانون وکلای مرکز

    

پست های مرتبط

آشنایی-با-نظام-وکالت-دادگستری-در-فرانسه

آشنایی با نظام وکالت دادگستری در فرانسه

وکلای دادگستری هر حوزه قضایی فرانسه درون نهادی صنفی گردهم آمده تا مقررات حاکم بر حرفه خود را ، در چا [...]

واریز-اشتباهی-وجه-به-حساب-دیگران-،-تحصیل-مال-نامشروع-نیست

واریز اشتباهی وجه به حساب دیگران ، تحصیل مال نامشروع نیست

کارمند بانک به اشتباه وجهی را به حساب دیگری انتقال می‌دهد و سپس بانک با فرد تماس می‌گیرد که مبلغی به [...]

مدارک-و-فرایند-دریافت-یا-تعویض-گذرنامه

مدارک و فرایند دریافت یا تعویض گذرنامه

مدارک و فرایند دریافت یا تعویض گذرنامه [...]

سوگند-با-قسامه-چه-تفاوت-هایی-دارد؟

سوگند با قسامه چه تفاوت هایی دارد؟

جرایمی که مجازات آنها از نوع حد یا تعزیر باشد، به‌وسیله سوگند نفی یا اثبات نمی‌شود و فقط قصاص، دیه، [...]

اجرای-حکم-اعدام-یک-متجاوز-به-عنف-در-زندان-مرکزی-بندرعباس

اجرای حکم اعدام یک متجاوز به عنف در زندان مرکزی بندرعباس

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان اظهار کرد یک متجاوز به عنف صبح امروز در زندان مرکزی بندرعباس به دار م [...]

حکم-به-بطلان-دعوای-طلاق-زوج-با-استناد-به-قاعده-لاضرر

حکم به بطلان دعوای طلاق زوج با استناد به قاعده لاضرر

محسن پارسا دادرس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش رودهن با صدور دادنامه‌ای با استناد به اعلامیه جهانی [...]

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.