مزایای تخصصی شدن مراجع قضایی
ایجاد دادسرا و دادگاههای تخصصی با مجوز قانون آیین دادرسی کیفری است
تفاهمنامه آموزش ضابطان قضایی با قوه قضاییه امضا شده است
ضابطان قضایی امر به معروف و نهی از منکر در قوه قضاییه آموزش میبینند
نیروهای مردمیدر قالب گروهها و سازمانهای مردم نهاد باید آموزش ببینند
با تشکیل دادسراهای تخصصی، یک قاتل با یک مجرم ورزشی در یک جایگاه قرار نمیگیرند
در دادگاه تخصصی کار قضات تخصصی می شود
حجتالاسلام سیداحمد زرگر، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر از تشکیل شعب ویژه رسیدگی به پروندههای امر به معروف و نهی از منکر در دادگاههای ویژه روحانیت خبر داده و دلیل این امر را نیز امکان تعرض به برخی از روحانیون در بحث امر به معروف و نهی از منکر عنوان کرده است.
مطابق اختیاراتی که قانون آیین دادرسی کیفری در رابطه با ایجاد دادسراهایی به منظور رسیدگی به جرائم خاص مورد توجه ویژه قرار داده ،دادسراها در حوزههای مبارزه با مفاسد اخلاقی، جرائم پزشکی، مواد مخدر، جرائم اقتصادی، امنیت، زمین خواری، جرائم رایانهای، پولی و بانکی و فرهنگ و رسانه شکل گرفته و حرکت به سوی تخصصی شدن در دستگاه قضا رو به افزایش بوده است.قانونگذار ضوابطی را برای رسیدگی به جرائم خاص پیشبینی کرده که دادگاههای اختصاصی از جمله رسیدگی به پروندههای امر به معروف و نهی از منکر از آن جمله است. قانون این اختیار را به رئیس قوه قضاییه داده است که باتوجه به نیاز و ضرورت و در جهت رسیدگی سریع و تخصصی به جرائم، دستور تشکیل دادگاهها یا دادسرایهای جرائم خاص در استانها یا مناطق خاص صادر کند.اما این بار تشکیل دادگاه تخصصی امر به معروف و نهی از منکر (قانونی که انتقادات بسیاری نیز بر آن وارد شده و عده ای معتقدند بسیار شتابزده تدوین، تصویب و در نهایت توسط رئیس مجلس ابلاغ شد،نیاز به بازنگری دارد)، خبر ساز شده است.
جذب نیروها توسط بسیج، آموزش در قوه قضاییه
شاید یکی از مهمترین دغدغههای مطرحشده در این رابطه، نحوه عملکرد ضابطان دادگستری باشد،زیرا به تازگی 7هزار نیروی نامحسوس پلیس در سطح شهر با تهیه گزارش از عملکرد و رفتار افراد جامعه که شامل مصادیق امر به معروف و نهی از منکراست، مشغول به فعالیت شده اند که باعث موازی کاری در این رابطه خواهد شد و بیش از پیش بیم از گزارشهای اشتباه با انگیزههای شخصی مطرح خواهد شد.
البته زرگر درباره آموزش گروههای امر به معروف و نهی از منکر نیز گفته است: ما در این حوزه با دو نوع آموزش مواجه هستیم؛ نخست آموزش ضابطان قضایی امر به معروف و نهی از منکر است که در گذشته این افراد بر اساس قانون توسط بسیج جذب شده و آموزش داده میشدند. در قانون جدید پیش بینی شده که آموزش توسط دستگاه قضایی انجام شود.وی افزود: خوشبختانه تفاهمنامه آموزش ضابطان قضایی با قوه قضاییه امضا شده و ستاد امر به معروف و نهی از منکر پس از جذب نیروها توسط بسیج، آنها را برای آموزش به قوه قضاییه معرفی میکند. بحث بعدی آموزش نیروهای مردمیاست که در قالب هستهها، گروهها و سازمانهای مردمنهاد فعالیت میکنند و باید آموزش ببینند. آموزش این افراد توسط ستاد امر به معروف و نهی از منکر انجام میشود که برای آموزش آنها نیاز به مربی و مواد آموزشی داریم.این قاضی ادامه داد: خوشبختانه هم مربیان آموزشی و هم جزوات و کتابهای آموزشی آماده است، فقط باید تشکیلات توسط رئیس ستاد تصویب شود تا این گروهها جذب شوند.
در رابطه با تشکیل دادگاه تخصصی امر به معروف ونهی از منکر قاضی زرگر علت پیشنهاد برای تشکیل شعب ویژه رسیدگی به پروندههای امر به معروف و نهی از منکر در دادگاههای ویژه روحانیت را این طور عنوان کرد که ممکن است برخی روحانیون به دلیل امر به معروف یا نهی از منکر مورد تعرض قرار گیرند.دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر درباره قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و دستورالعمل اجرایی آن گفت: هر قانونی که تصویب میشود برای رسیدن به اجرا به یکسری مقدمات نیاز دارد. در قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، تهیه دستورالعمل اجرایی این قانون و همچنین تشکیل شوراها به ستاد امر به معروف و نهی از منکر واگذار شده بود.
این قاضی دادگستری افزود: در این مدت کار سنگینی صورت گرفت و دستورالعمل اجرایی قانون با حضور نمایندگان اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر که شامل 17 عضو اعم از 5 وزیر است، تدوین و در دو جلسه اصلی، تصویب شد. دستور العمل تشکیل شوراهای امر به معروف و نهی از منکر در سازمانها، وزارتخانهها، هیاتهای مذهبی و حتی مساجد آماده و برای رئیس ستاد ارسال شده تا به تصویب وی برسد.
محسنات تخصصی شدن مراجع قضایی
یکی از بخشهای مهم صحبت های قاضی زرگر در مورد راه اندازی شعب ویژه رسیدگی به پروندههای امر به معروف و نهی از منکر در دادگستریهای سراسر کشور بود. وی گفت: خوشبختانه این کار انجام و در دادگستریهای سراسر کشور شعب ویژه ایجاد شده است. علاوه بر این، در دیوان عدالت و دیوان عالی کشور نیز شعب ویژه تشکیل شده است و حتی پیشنهاد دادیم در دادگاههای ویژه روحانیت نیز این شعب تشکیل شوند. این امربا مجوزی که آیین دادرسی کیفری به قوه قضاییه داده در حال انجام است. حمید رضا آدابی، معاونت نظارت و بازرسی دادگستری تهران، نیز در این باره پیش از این گفته بود: مراجع تخصصی مراجعی هستند که در دادگاهها و دادسراهای عمومیتقسیمبندی میشوند تا به یکسری جرائم رسیدگی کنند.وی با بیان محسنات تخصصی شدن مراجع قضایی توضیح میدهد: تخصصی شدن مراجع قضایی و تشکیل دادسراهای تخصصی باعث میشود تا از تشدد آرا و رویهها و فریضههای مختلف جلوگیری شود. اگر یک مبحث در مجموعه خاص خود مورد بررسی قرار گیرد، قضات آن مجموعه نسبت به یک موضوع نوعا یک رویه را اتخاذ میکنند. وی در تکمیل سخنان خود می افزاید: به جهت اینکه در ادامه این روش کار قضات رسیدگی به یک پرونده خاص است با گذشت زمان تبحر و مهارت رویه، دانش و فن قضایی در رسیدگی به آن پرونده خاص پیدا میکنند.وی معتقد است که تشکیل دادسراهای تخصصی عدم اختلاط بین متهمان مختلف را به وجود میآورد و به تبع تشکیل این دادسراها طبیعتا یک سارق یا قاتل با یک مجرم ورزشی در یک جایگاه قرار نگرفته و به هر کدام از جرائم به شکلی دقیق و تخصصی پرداخته خواهد شد.
منبع : روزنامه قانون
قاضی باید نسبت به پوشش و رفتارش در اجتماع دقت داشته باشد راهکارهای مقابله با مشاغل کاذب
پست های مرتبط
کوچ دنباله دار قضات از قضاوت به وکالت
کانون وکلای دادگستری مرکز فهرست جدید متقاضیان صدور پروانه وکالت را بر اساس بندهای مختلف ماده هشتم لا [...]