نحوه مهر و موم ترکه توسط مراجع قضایی
ترکه (ماترک) یا میراث، به تمامی اموال و تعهدات یا همه دارایی متوفی که بعد از فوت او به وراث و نزدیکان وی انتقال مییابد، گفته میشود. امور راجع به ترکه شامل اقداماتی از قبیل مهر و موم، تحریر ترکه و اداره ترکه است که برای حفظ ترکه و رساندن آن به صاحبان حقوق انجام میشود.
از لحاظ حقوقی، مهر و موم ترکه به اقدامی گفته میشود که توسط مراجع قضایی صورت میگیرد تا ورثه از هر نوع استفاده و دخل و تصرف در ترکه ممنوع شوند. این اقدام به منظور حفظ و نگهداری از ترکه انجام میشود. مهر و موم ترکه صرفاً با درخواست هر یک از ورثه متوفی یا نماینده قانونی آنان؛ کسی که به نفع او وصیت انجام شده است؛ طلبکار متوفی و وصی انجام میشود و همین افراد نیز حق رفع مهر و موم ترکه را دارند. درخواست رفع مهر و موم ترکه نیز به دو صورت بدون تنظیم ریزترکه یا با درخواست تنظیم ریزترکه صورت میشود.
مرجع صالح برای رسیدگی به امور ترکه
مرجع صالح برای رسیدگی به امور راجع به ترکه، دادگاه بخشی است که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران در حوزه آن دادگاه بوده و اگر متوفی در ایران اقامتگاه نداشته باشد، دادگاه آخرین محل سکونت متوفی، صالح به رسیدگی است. همچنین در صورتی که متوفی در ایران ساکن نبوده باشد، دادگاهی که اموال غیرمنقول متوفی در حوزه آن واقع شده، صالح است و اگر اموال غیرمنقول نیز در حوزههای متعدد واقع باشند، دادگاهی که که قبل از همه اقدام کرده است، صالح خواهد بود.
روشهای انجام مهر و موم ترکه
مهر و موم ترکه به دو شکل شامل قرار دادن لاک و موم گداخته در درب ورودی خانه، پاکت و صندوق و نیز زدن مهر رسمی بر لاک و موم گداختهشده، انجام میشود. مهر و موم ترکه ممکن است به درخواست اشخاص یا بدون درخواست آنها صورت گیرد که در مواد 167 و 168 قانون امور حسبی مقرر شده است. همه اشخاص نمیتوانند درخواست مهر و موم ترکه را مطرح کنند و در این موضوع، تنها برخی اشخاص میتوانند ورود کنند. هر یک از ورثه متوفی یا نماینده قانونی آنها؛ موصیله یعنی کسی که وصیت به نفع او انجام شده است در صورتی که وصیت به جزء مشاع شده باشد؛ طلبکار متوفی که طلب او مستند به سند رسمی یا حکم قطعی باشد به مقدار طلب، در صورتی که در مقابل طلب، رهن نبوده و ترتیب دیگری هم برای تأمین طلب نشده باشد؛ و در نهایت کسی که از طرف متوفی به عنوان وصی معین شده باشد، میتوانند مهر و موم ترکه را درخواست کنند. در مورد مهر و موم بدون درخواست اشخاص باید گفت که صرف اطلاع دادگاه برای اقدام کافی است که البته این اقدام نیز شرایطی دارد. به عنوان مثال، در صورتی که فردی فوت کرده و کسی برای حفظ اموال او نباشد و اموال دولتی یا عمومی نزد متوفی به امانت بوده باشد، بدون اینکه اشخاصی درخواست داده باشند، دادگاه به صرف اطلاع از این موضوع، میتواند اقدام به مهر و موم کند.
تحریر ترکه
وراث و نمایندگان قانونی آنان و وصی میتوانند برای تعیین میزان و مقدار ترکه، از مقام قضایی، تحریر ترکه یعنی لیست کردن اموال متوفی را درخواست کند. غیبت اشخاصی که برای تحریر ترکه یا مهر و موم ترکه احضار شدهاند، مانع از تحریر ترکه نیست. هرگاه ترکه متعلق حقوق عمومی قرار بگیرد یا غایب یا محجوری در بین وراث باشد یا وارث متوفی معلوم نباشد، امین یا قیم ملزم است تحریر ترکه را از مرجع ذیصلاح درخواست کند. مقررات مربوط به رفع مهر و موم در مواد 194 تا 200 قانون امور حسبی بیان شده است. از جمله اینکه افرادی که حق درخواست مهر و موم را دارند، حق درخواست رفع آن را نیز دارند؛ رفع مهر وموم از دادگاهی درخواست میشود که برای رسیدگی به امور ترکه صالح است.
منبع : روزنامه حمایت
چگونه از محتویات و روند پرونده قضایی خود آگاه شویم ؟ واریز اشتباهی وجه به حساب دیگران ، تحصیل مال نامشروع نیست
پست های مرتبط
حکم به بطلان دعوای طلاق زوج با استناد به قاعده لاضرر
محسن پارسا دادرس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش رودهن با صدور دادنامهای با استناد به اعلامیه جهانی [...]
کوچ دنباله دار قضات از قضاوت به وکالت
کانون وکلای دادگستری مرکز فهرست جدید متقاضیان صدور پروانه وکالت را بر اساس بندهای مختلف ماده هشتم لا [...]