عاقبت فحاشی به مامور قانون

عاقبت-فحاشی-به-مامور-قانون

عاقبت فحاشی به مامور قانون

 بی قانونی را از هر طرف که نگاه کنی، غیر قابل تحمل و ناراحت کننده است حتی برای قانون شکنان، چه این بی قانونی از سوی ماموران قانون صورت گیرد و چه از سوی شهروندان. هر فردی با هر سطح و جایگاهی نمی تواند در برابر بی قانونی تاب بیاورد و هیچ نگوید.

همه افراد شاید به نوعی رعایت نشدن قانون را در سطوح پایین تا بالای جامعه تجربه کرده باشند از صف نانوایی بگیرید که فردی بدون رعایت صف و تنها به صرف همشهری و هم زبان بودن با نانوا، نانش را می گیرد و می رود و به روی خود نمی آورد که 10 نفر پشت سر او ایستاده اند و نانوا نیز بدون توجه به حق سایرین، با او همراهی می کند تا مراجعه به ادارات و بانک ها و غیره.

وضع قوانین در هر جامعه ای صرفنظر از ایجاد نظم و جلوگیری از هرج و مرج، برای احقاق حق افراد تدوین می شود، وضع قوانین در همه جوامع بشری از چنان اهمیتی برخوردار است که برای رعایت نکردن قوانین نیز قوانینی وضع شده است و اجرای قوانین در تمام کشورها یکی از معیارهای سنجش میزان فرهنگ آن کشور به شمار می رود براین اساس هرچه قوانین در یک کشور بیشتر اجرا شود به اصطلاح می گویند، فلان کشور و مردمانش با فرهنگ هستند.

با این وجود در تمام کشورها حتی به اصطلاح با فرهنگ ترین کشورها، در برخی موارد بی قانونی دیده شده است که گاه عدم رعایت قوانین از سوی مسئولان و گاه از سوی شهروندان رخ داده است. علاوه بر عدم رعایت قوانین از سوی برخی افراد، نکته بسیار مهم نحوه برخورد با این قانون شکنان است تا بار دیگر قانون شکنی از سوی آن ها صورت نگیرد و درس عبرتی برای سایرین شود.

یکی از موارد عدم رعایت قانون که شاید بارها و بارها در طول شبانه روز با آن مواجه شده ایم، عدم رعایت قوانین مربوط به ترافیک است. پارک های دوبل، توقف خودرو در محل های توقف ممنوع، بوق های سرسام آور، رعایت نکردن حق تقدم، عدم رعایت فاصله طولی، رد کردن چراغ قرمز، رانندگی با سرعت غیر مجاز و سایر قوانین ترافیکی. در برابر عدم رعایت قوانین ترافیکی عوامل بازدارنده ای از جمله دوربین های ثبت تخلفات و حضور فیزیکی ماموران راهور تعریف شده است با این حال هستند افرادی که همچنان از قانون عبور می کنند.

*ضرب و شتم پلیس راهور در شهرستان بهارستان

شاید در فضای مجازی یا حتی به صورت عینه درگیری بین ماموران راهور با شهروندان را دیده باشید که شهروندی در حال زدن پلیس راهور است مثل موردی که اخیرا اتفاق افتاد. 30 آذر 97 در فلکه اول گلستان شهرستان بهارستان، راننده متخلف یک دستگاه خودرو، مأمور پلیس راهور را مورد ضرب و شتم قرار داد.

موضوع از این قرار بود، وقتی پلیس راهور راننده متخلف پراید را اعمال قانون کرد، راننده خودرو، به صورت جنون آمیزی اقدام به ضرب و شتم این مامور کرد.

این فرد خاطی دستگیر و پس از تشکیل پرونده تحویل مقام قضایی شد و شاید در آن لحظه که مامور راهور را بی مهابا به باد کتک گرفته بود، نمی دانست چه عواقبی در انتظار او است. بی قانونی پشت بی قانونی، علاوه بر اینکه قوانین ترافیکی را رعایت نکردی، پلیس را در حین انجام وظیفه مورد ضرب و شتم هم قرار داده ای.

* ضرب و شتم پلیس کرمان و عواقب آن

فردی، سوم شهریور امسال در مسیر شیراز- دشت ارژن ضمن اهانت به یک مامور پلیس راه، وی را مورد ضرب و شتم قرار داد به نوعی که انتشار فیلم آن در شبکه های اجتماعی واکنش های بسیاری را برانگیخت. داستان از این قرار بود که یک خودرو پژو 206 به علت نقص فنی از گشت پلیس کمک می‌خواهد. در همین هنگام یک خودرو لندکروز که سرعت غیرمجاز داشته است و راننده نتوانسته سرعت خود را کنترل کند از جاده منحرف و واژگون می‌شود. پس از دقایقی یکی از افرادی که داخل خودرو لندکروز بود با این فکر که پلیس باعث این حادثه شده است، مامور پلیس را مورد ضرب و شتم قرار می دهد.

در نهایت با سیر مراحل قانونی راننده و متهم پرونده تعرض و هتاکی به مامور پلیس راه استان فارس در دادگاه بدوی در 6 عنوان اتهامی از جمله دو فقره بزه توهین به ماموران، اخلال در نظم و آسایش عمومی، تخریب عمدی البسه نظامی، تمرد نسبت به ماموران هنگام انجام وظیفه، ضرب و جرح عمدی منجر به شکستگی و تهدید مجرم شناخته می شود.

بر اساس رأی صادره از شعبه 101 دادگاه کیفری دو شیراز، اتهامات م – ک متهم 33 ساله این پرونده به علت ایراد ضرب و جرح عمدی منجر به سه فقره شکستگی دندان‌های پیشین مأمور انتظامی به هفت سال و 6 ماه حبس تعزیری و پرداخت دیه مقرر شده تعیین شد.

وی همچنین به لحاظ ارتکاب دو فقره توهین به دو فقره و هر بار به 111 ضربه شلاق محکوم شد. متهم متعرض مامور پلیس راه فارس همچنین به لحاظ انجام تهدید به قتل به سه سال حبس تعزیری و به علت ارتکاب بزه تخریب البسه پلیس به جهار سال حبس تعزیری و از باب اخلال در نظم عمومی و امنیت به 111 ضربه شلاق و یکسال و 6 ماه حبس تعزیری محکوم شد..

وی همچنین به لحاظ تمرد نسبت به ماموران هنگام انجام وظیفه با مجازات یک سال و 6 ماه حبس رو به رو شد.

بر اساس این گزارش، م – ک جمعا به 16 سال حبس و سه بار و هر بار 111 ضربه شلاق و مجازات تکمیلی محرومیت از تصدی وسایل نقلیه سبک و سنگین در سراسر کشور محکوم شد.

در رأی صادره همچنین به استناد مواد 23 و 24 قانون مجازات اسلامی متهم به لحاظ تتمیم و تکمیل مجازات نیز به دو سال محرومیت از رانندگی و دو سال منع اقامت در شیراز محکوم شد.

* ضرب و شتم پلیس راهور توسط نماینده مجلس

مرداد سال 96 نیز یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی قصد عبور از مسیر ویژه فرودگاه را داشت که با ممانعت مامور پلیس راهور روبرو شد. مامور پلیس براساس وظیفه و با توجه به حادثه تروریستی که در محدود فرودگاه رخ داده بود، موظف به کنترل مدارک هویتی و شناسایی افراد تردد کننده بود. بعد از توقف خودروی سواری این نماینده، وی و همراهانش اقدام به فحاشی و ضرب و شتم مامور پلیس راهور می کنند که در این حادثه بینی مامور پلیس در ورودی فرودگاه توسط نماینده مجلس شکسته شد.

به دنبال این درگیری، پلیس طی شکایت ‌نامه‌ای خواستار پیگیری قضایی نماینده مجلس شد و در نهایت پرونده قضایی برای وی تشکیل شد.

اما تا کنون با وجود گذشت یک سال از این حادثه هنوز حکمی برای وی صادر نشده است.

*مردم چه می گویند؟

علی محمدی که فیلم ضرب و شتم مامور راهور در شهرستان بهارستان و استان فارس را دیده است، می گوید: دیدن ضرب و شتم افراد بسیار ناراحت کننده است حال این افراد می خواهد شهروند معمولی باشد و چه مسئول، فرقی نمی کند همه افراد باید مقید به اجرای قانون باشند حال تصور کنید فردی از اجرای قانون تمرد می کند، نه تنها عذرخواهی نکرده و تن به اجرای قانون نمی دهد بلکه اقدام به ضرب و شتم مجری قانون نیز می کند، چنین افرادی سرکش هستند و به هیچ عنوان مقید به قانون نیستند بر این اساس باید برخوردهای شدید قانونی با آنها صورت گیرد تا درس عبرتی برای آنها و سایرین باشد.

وی ادامه می دهد: باید اجرای قانون برای این افراد رسانه ای شود تا همگان در جریان عواقب چنین اعمالی قرار گیرند.

رضا احمدی یکی از شهروندان تهرانی در این رابطه به خبر منتشر شده سال گذشته در مورد ضرب و شتم مامور راهور از سوی یک نماینده مجلس اشاره می کند و می گوید: جای تعجب است، نماینده ای که خودمان انتخاب کردیم و به مجلس فرستادیم باید مقید به اجرای قانون باشد، دست به عملی نه تنها غیر قانونی بلکه غیر انسانی می زند و بینی پلیس وظیفه شناس راهور را می شکند.

وی ادامه می دهد: چنین نمایندگانی صلاحیت ندارند تا در مورد حق و حقوق ما در مجلس شورای اسلامی تصمیم گیری کنند چون خود را برتر از سایر افراد جامعه می دانند و تصور می کنند که چون نماینده هستند از اجرای قانون مبرا بوده و قانون فقط برای مردم است.

و ی ادامه می دهد: حکم های شهروندان معمولی که قانون را زیر پا می گذارند به سرعت صادر می شود اما خبری از حکم دستگاه قضایی برای این نماینده مجلس شورای اسلامی منتشر نشده است تا مردم بدانند همه در برابر قانون یکسان هستند و قانون نماینده و غیر نماینده نمی شناسد.

* مجازات توهین و درگیری با ماموران پلیس چیست؟

همه ماموران رسمی،‌ دولتی، انتظامی و نظامی در حین انجام وظیفه در پناه قانون هستند و بر همه واجب است تا با آنها در اجرای قانون همکاری کنند اما در صورتی که مامور از حدود قانون خارج شود دیگر نیازی به تبعیت از وی وجود ندارد و حتی در برابر رفتار غیرقانونی وی می ‌توان مقاومت کرد اما تا زمانی که دستور و رفتار ماموران در حدود مقررات و قوانین است،‌ هیچ دلیلی مبنی بر تمرد از آنها وجود نداشته و هرگونه مقاومت اعم از توهین، ضرب و‌ شتم مستوجب مجازات است.

بر اساس ماده 607 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) ‌مصوب 1375 هر گونه حمله یا مقاومتی که با علم و آگاهی نسبت به ماموران دولت در حین انجام وظیفه آنها به عمل آید، تمرد محسوب می‌شود.

بر اساس قانون، مجازات تمرد از ماموران دولتی این گونه است که هرگاه متمرد به قصد تهدید اسلحه خود را نشان دهد حبس از شش ماه تا دوسال، هرگاه متمرد در حین اقدام دست به اسلحه برد حبس از یک تا سه سال و در سایر موارد حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

از آنجایی که تمرد از دستور ماموران ممکن است با جرایم دیگری از جمله توهین یا ضرب و جرح مامور همراه شود،‌ قانونگذار در تبصره ماده 607 قانون مجازات اسلامی پیش‌بینی کرده است که اگر متمرد در هنگام تمرد مرتکب جرم دیگری هم بشود، به مجازات هر دو جرم محکوم خواهد شد.

هیچ فردی در هیچ مقام و جایگاهی حق ندارد،‌ جز در مواردی که طبق قانون دفاع مشروع دانسته شده است،‌ اقدام به درگیری یا ضرب و جرح دیگران کند. هرگونه اقدام به حمله یا ضرب و جرح دیگران، ممنوع است و چنانچه موجب سرخی، کبودی، شکستگی یا جرح فرد شود، علاوه بر مجازات،‌ مستوجب پرداخت دیه هم است.

بر این اساس در ماده 614 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) در این خصوص ابتدا به ذکر موارد ضرب و جرح پرداخته و آورده است هر فردی عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کارافتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دائمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی‌علیه شود، در ابتدا آن را مستوجب قصاص دانسته است و در ادامه تاکید کرده در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران شود به 2 تا 5 حبس محکوم خواهد شد.

البته قانونگذار از جنبه خصوصی جرم هم غافل نبوده و گفته است که در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می‌شود.

گر چه هر گونه ضرب و جرح نسبت به هر کدام از آحاد جامعه ممکن است رخ بدهد اما به طور کلی اگر ضرب و جرح نسبت به ماموران دولتی و آن هم در حین انجام وظیفه باشد، به تبع، اخلال در نظم و امنیت جامعه تلقی می‌شود و قانون به سادگی نمی ‌تواند از کنار آن رد شود و همان طور که گفته شده،‌ قانونگذار چنین رفتاری را مشمول مجازات زیادی دانسته است.

بر اساس ماده 609 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیزات) هر فردی با توجه به سمت از جمله کارکنان وزارتخانه‌ها، موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین کند به 3 تا 6 ماه حبس یا تا 74 ضربه شلاق یا 50 هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.

* پلیس راهور چه می گوید؟

سرهنگ محمد ترحمی، رئیس اداره حقوقی پلیس راهور در گفت و گو با خبرنگار انتظامی ایرنا گفت: بر اساس بند 12 ماده 4 قانون نیروی انتظامی، ماموران ناجا به ویژه ماموران راهور، مسئول اجرای قوانین ترافیکی هستند. از آن جایی که تخلف از مقررات ریشه و کلید بسیاری از تصادفات است و تخطی از مقررات خط قرمز پلیس است، پلیس با بی قانونی برخورد خواهد کرد چرا که قانون شکنی جان شهروندان را تهدید می کند بر این اساس رعایت قوانین از اولویت های پلیس است.

وی اضافه کرد: قانونگذار در ماده 576 قانون مجازات اسلامی، جرم انگاری کرده است و بر اساس آن هیچ فردی نمی تواند مانع اجرای عوامل اجرای قانون مثل پلیس شود در این راستا چنانچه کسی در برابر اجرای قانون مقاومت کند برابر مواد قانونی 607 و 609 قانون مجازات اسلامی با وی برخورد می شود.

ترحمی گفت: طبق ماده 608 قانون مجازات اسلامی توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا 50 هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود و بر طبق ماده 609 قانون فوق نیز هر فردی یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات را در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین کند به سه تا شش ماه حبس یا 74 ضربه شلاق یا50 هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.

وی اضافه کرد: همچنین بر اساس اصل 22 قانون اساسی، حیثیت‏، جان‏، مال‏، حقوق‏، مسکن‏ و شغل‏ اشخاص‏ از تعرض‏ مصون‏ است‏ مگر در مواردی‏ که‏ قانون‏ تجویز کند.

معاون حقوقی پلیس راهور نیروی انتظامی گفت: این گونه جرایم از جمله جرایئم غیر قابل گذشت و مهم تلقی می شود بر این اساس در چنین شرایطی اگر همکاران ما از حق شخصی خود گذشت کنند، پلیس از بخش عمومی جرم گذشت نخواهد کرد.

سرهنگ ترحمی اضافه کرد: باید شهروندان را به سمت قانون پذیری سوق دهیم و در این بین فرقی نمی کند، افراد شغل و جایگاهشان چیست چرا که همه باید به قانون احترام بگذارند و مقید به اجرای آن باشند. همان طور که در اصل 19 قانون اساسی آمده است ‎‎‎‎‎مردم‏ ایران‏ از هر قوم‏ و قبیله‏ که‏ باشند از حقوق‏ مساوی ‏برخوردارند و رنگ‏، نژاد، زبان‏ و مانند اینها سبب‏ امتیاز نخواهد بود.

به گفته وی تمام پرونده های مرتبط به ضرب و شتم ماموران راهور در دستگاه قضایی پیگیری شده و به نتیجه رسیده است.

سرهنگ ترحمی در پاسخ به سوال ایرنا درباره صدور حکم نماینده ای که مرداد سال گذشته یکی از ماموران راهور را مورد ضرب و شتم قرار داد، گفت: هنوز حکمی برای وی صادر نشده است اما نیروی انتظامی از حق قانونی خود یعنی بخش عمومی جرم گذشت نخواهد کرد و پیگیر این موضوع است.

منبع : ایرنا

    

پست های مرتبط

قاضی-که-با-گل-و-کتاب-،-چکش-می-کوبد!

قاضی که با گل و کتاب ، چکش می کوبد!

افرادی که پرونده‌های‌شان به شعبه قاضی عموزاد خلیلی ارجاع می‌شود، اغلب به جای اینکه روانه زندان شوند، [...]

اجرای-حکم-اعدام-یک-متجاوز-به-عنف-در-زندان-مرکزی-بندرعباس

اجرای حکم اعدام یک متجاوز به عنف در زندان مرکزی بندرعباس

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان اظهار کرد یک متجاوز به عنف صبح امروز در زندان مرکزی بندرعباس به دار م [...]

دعوای-همسایگی-بر-سر-پارک-خودرو-،-هر-آنچه-باید-درباره-پارکینگ-مزاحم-بدانید

دعوای همسایگی بر سر پارک خودرو ، هر آنچه باید درباره پارکینگ مزاحم بدانید

مجتمع‌های مسکونی، دارای پارکینگ‌های محدودی هستند که طبق قانون باید هر واحد، یک پارکینگ خودرو مخصوص ب [...]

حکم-به-بطلان-دعوای-طلاق-زوج-با-استناد-به-قاعده-لاضرر

حکم به بطلان دعوای طلاق زوج با استناد به قاعده لاضرر

محسن پارسا دادرس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش رودهن با صدور دادنامه‌ای با استناد به اعلامیه جهانی [...]

کوچ-دنباله-دار-قضات-از-قضاوت-به-وکالت

کوچ دنباله دار قضات از قضاوت به وکالت

کانون وکلای دادگستری مرکز فهرست جدید متقاضیان صدور پروانه وکالت را بر اساس بندهای مختلف ماده هشتم لا [...]

مجازات-نگهداری-اسپری-فلفل-و-شوکر-چیست؟

مجازات نگهداری اسپری فلفل و شوکر چیست؟

قانون برای افرادی که اسپری فلفل و شوکر نگهداری می‌کنند، مجازاتی را در نظر گرفته است [...]

بررسی-تحلیلی-ماده-62-قانون-احکام-دائمی-در-قانون-و-رویه-قضایی

بررسی تحلیلی ماده 62 قانون احکام دائمی در قانون و رویه قضایی

قانونگذار از دیرباز برای اسناد رسمی، اهمیت ویژه‌ای قائل بوده است از جمله این موارد می‌توان به ماده ۴ [...]

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.