نظریه مشورتی

نظریه-مشورتی

نظریه مشورتی

در جایی که کارشناس اولی مبلغی را تعیین و صرفاً یکی از طرفین مثلاً خوانده دعوا نسبت به آن اعتراض کند و مدعی شود حقوق وی بیش از آن‌ چیزی است که کارشناس مورد لحاظ قرار داده است و بر اساس تقاضای وی موضوع به هیأت کارشناسان ارجاع می‌شود، چنانچه هیأت مذکور مبلغ کمتری را تعیین کنند، آیا این نظر که به ضرر معترض است، می‌تواند مبنای صدور حکم قرار گیرد یا اینکه دادگاه در این مورد بدون توجه به نظریه هیأت کارشناسان باید مطابق نظریه کارشناس اولی حکم دهد؟

با توجه به مواد 263 و 265 قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه مکلف به تبعیت از نظر کارشناسی نیست و هرگاه نظر کارشناسی را با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابق نداند، به آن ترتیب اثر نمی‌دهد. از سوی دیگر صرف اعتراض یکی از طرفین موجب ارجاع موضوع به هیأت کارشناسی نیست بلکه هرگاه دادگاه در پی اعتراض، نظر کارشناسی را مطابق اوضاع و احوال محقق و معلوم نداند، مبادرت به ارجاع امر به هیأت کارشناسان می‌کند، بنابراین اینکه دادگاه بر فرض، موضوع را به هیأت یادشده ارجاع داده، به معنای آن است که نظریه کارشناس نخست را قابل ترتیب اثر نمی‌دانسته است، مگـر آنکه دادگاه بدون توجه به مقررات قانونی به تصور اینکه صرف اعتراض، ارجاع به هیأت کارشناسان را ایجاب می‌کند، اقدام به این کار کرده باشد؛ که در این صورت می‌تواند با توجـه به انطباق هر یک از نظـریات کارشـناسی با اوضاع و احوال تصمـیم بگیرد یا اینکه مجدداً موضوع را به هیأت بعدی کارشناسی ارجاع دهد.

بر اساس قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، آیا در تصادفات رانندگی میان دو یا چند خودرو قاعده تساوی مسئولیت میان رانندگان حاکم است یا اینکه بر حسب درجه تقصیر (تأثیر رفتار) مسئولیت خواهند داشت؟

مقررات مواد 526 تا 537 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 تعارضی با رأی وحدت‌رویه شماره 717 مورخ 6 اردیبهشت سال 1390 هیأت عمومی دیوان عالی کشور ندارد. چنانچه در تصادفات رانندگی بین دو یا چند وسیله نقلیه، یک یا چند نفر از سرنشینان به قتل برسند، همه رانندگانی که در وقوع تصادف تقصیر داشته باشند، به طور مساوی مسئول شناخته می‌شوند. مقررات ماده 528 قانون یادشده مؤید تساوی مسئولیت مقصران در تصادفات منتهی به قتل سرنشین یا سرنشینان است.

نظر به اینکه حق کسب و پیشه یا تجارت به تبع محل کسب و پیشه در حکم غیرمنقول محسوب است لذا با عنایت به مواد 946 و 947 از قانون مدنی که استحقاق زن از ماترک غیرمنقول همسر را منحصر به قیمت انبیه و اشجار دانسته، نظریه مشورتی در خصوص ذی‌سهم بودن عیال در سرقفلی چیست؟

در صورتی که زوجه دایمی از جمله وراث مستأجر متوفی باشد، از حق کسب و پیشه یا تجارت که حق مالی است ارث می‌برد، اما در صورتی که از جمله وراث مالک مغازه استیجاری باشد، برای مالک نسبت به ملکی که در اجاره مستأجر است، حق کسب و پیشه وجود ندارد تا برای همسر از این جهات سهمی داشته باشد. اما وفق مقررات قانون مدنی نسبت به اعیان ماترک با توجه به حصه سهیم است. به ‌علاوه چنانچه مغازه با توافق وارث مالک به اجاره واگذار و سرقفلی از مستأجر دریافت شود، زوجه ذی‌سهم بوده و معادل یک هشتم وجه دریافتی بابت سرقفلی به همسر یا همسران دایمی متوفی می‌رسد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

ایا-اعمال-حق-شفعه-در-مورد-آپارتمانها-قابل-اعمال-میباشد؟

ایا اعمال حق شفعه در مورد آپارتمانها قابل اعمال میباشد؟

ایا اعمال حق شفعه در مورد آپارتمانها قابل اعمال میباشد؟ [...]

فرق-عرصه-و-اعیان-ملک-چیست؟

فرق عرصه و اعیان ملک چیست؟

شرح منظور از عرصه زمین است و منظور از اعیان ساختمان می باشد که دارای کاربری های مسکونی، اداری ،تجاری [...]

مراحل-درخواست-گواهی-انحصار-وراثت

مراحل درخواست گواهی انحصار وراثت

یکی از اقدامات مهم پس از فوت افراد، منحصر کردن وراث باقی مانده از متوفی یا همان «انحصار وراثت» است ک [...]

اقدامات-موجب-اسقاط-حق-کسب-و-پیشه-و-سرقفلی

اقدامات موجب اسقاط حق کسب و پیشه و سرقفلی

برخی اقدامات موجب اسقاط حق کسب‌وپیشه و سرقفلی می‌شوند که از جمله آنها می‌توان به انتقال به غیر، تغیی [...]

ارائه-دادخواست-ضرر-و-زیان-ناشی-از-جرم-به-منظور-محکومیت-خوانده-و-الزام-وی-به-پرداخت-ضرر-و-زیان-است

ارائه دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم به منظور محکومیت خوانده و الزام وی به پرداخت ضرر و زیان است

ارائه دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم به منظور محکومیت خوانده و الزام وی به پرداخت ضرر و زیان مذکور [...]

ضرورت-رضایت-صاحب-ملک-برای-انتقال-سرقفلی

ضرورت رضایت صاحب ملک برای انتقال سرقفلی

یک قاضی دیوان عالی کشور گفت در هنگام معامله، خریدار باید به این نکته توجه کند که اگر مستأجر قبلی دار [...]

تقسیم-ارث-بدون-حضور-همه-وراث-هم-امکان-پذیر-است

تقسیم ارث بدون حضور همه وراث هم امکان پذیر است

تقسیم ارث بدون حضور همه وراث هم امکان پذیر است [...]

نحوه-مطالبه-ضرر-و-زیان-ناشی-از-جرم-چگونه-است-؟

نحوه مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم چگونه است ؟

چنانچه ضرر و زیان‌های مادی در نتیجه ارتکاب جرمی به وجود بیاید، شاکی خصوصی می‌تواند برای مطالبه آن به [...]

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.