زندانی درچه شرایطی می تواند از پابند الکترونیکی استفاده کند؟

زندانی-درچه-شرایطی-می-تواند-از-پابند-الکترونیکی-استفاده-کند؟

زندانی درچه شرایطی می تواند از پابند الکترونیکی استفاده کند؟

در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نهاد‌های جدیدی به منظور کاستن از تعداد محکومان به حبس، پیش‌بینی و راهبرد‌های مربوط به کاهش جمعیت کیفری در 6 نهاد پیش‌بینی شد که از جمله این نهاد‌ها معافیت از کیفر، تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات، نظام نیمه‌آزادی، قرار گرفتن تحت نظارت سامانه‌های الکترونیکی است.

زندانی در چه شرایطی می‌تواند از پابند الکترونیکی استفاده کند؟ طرح نظارت الکترونیکی نخست در قانون مجازات اسلامی مصوب 92 مورد پیش بینی قرار گرفت، به موجب ماده 62 قانون مذکور در جرائم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت، دادگاه می‌تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی، محکوم به حبس را بارضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه الکترونیکی قرار دهد، لذا کسانی که مشمول حبس تا 5 سال هستند و یا جزای نقدی تا 18 میلیون تومان دارند در صورت وجود سایر شرایط مشمول این سامانه قرار می‌گیرند.

با اجرای این طرح محکومین به حبس با رضایت خود زندانی و در محدوده مشخص سامانه الکترونیکی تحت نظارت قرار می‌گیرند.

این دستگاه مانند "جی پی اس" عمل کرده و توسط سیستم مانیتورینگ در تهران کنترل می‌شود در صورت هرگونه دستکاری قابل مشاهده است و به زندانی تذکر و هشدار داده می‌شود و اگر فرد به هشدار‌ها بی‌اعتنا باشد، به قاضی دادگاه اعلام خواهد شد تا اقدامات لازم در این خصوص اتخاذ شود.

البته هدف در استفاده از سامانه‌های الکترونیکی، صرفا کاهش جمعیت کیفری نیست بلکه در برخی جرایم سبک‌تر، جدا کردن فردی که به هر دلیل خطایی از او سر زده از خانواده، آسیب‌های مختلفی برای فرد، خانواده و جامعه دارد و اگر تحت کنترل سامانه‌های الکترونیکی قرار گیرد ضمن جلوگیری از خطای مجدد، می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند.

فرم‌هایی که به زندان ارائه شده تا در اختیار زندانیان قرار گیرد در یک قسمت دارای آیتمی است که فرد می‌تواند محدوده‌ای را که می‌خواهد تحت مراقبت قرار گیرد پیشنهاد کند.

بیان محدوده، برای این است که بعدا قاضی در صدور حکم به نحوی عمل نکند که فرد در عسر و حرج قرار بگیرد یعنی محل تردد این فرد از محل کار به محل سکونت خود را مدنظر قرار دهد.

درخواست بعد از اینکه به زندان ارائه شد از طریق مقامات زندان با نظر موافق به قاضی اجرای احکام ارائه می‌شود و قاضی اجرای احکام به همراه پرونده درخواست زندانی را با نظر موافق نزد قاضی صادرکننده حکم قطعی که (ممکن است دادگاه کیفری 2 یا دادگاه تجدیدنظر باشد) ارسال می‌کند.

طبق ماده 553 و 554 قانون آیین دادرسی کیفری، قاضی حکمی صادر می‌کند مبنی بر اینکه باقیمانده دوران محکومیت فرد تحت مراقبت الکترونیک در محدوده‌ای که با موافقت محکوم‌علیه تعیین شده است سپری شود و البته قاضی می‌تواند دستورات و تدابیری را نیز ذکر کند.

پرونده نزد قاضی اجرای احکام برمی‌گردد و قاضی اجرای احکام مراتب را به زندان اعلام می‌کند و به زندان دستور می‌دهد که فردی را از زندان به مرکز مراقبت الکترونیک زندان معرفی کنند. در آنجا فرد وثیقه‌ای را که به مبلغ دو میلیون و 200 هزار تومان تعیین شده است تودیع می‌کند و بعد از آموزش لازم پابند بر روی پای فرد نصب می‌شود.

بعد از هماهنگی بین پابند با سرو مرکزی در اتاق مانیتورینگ فرد آزاد است که دوران محکومیت خود را خارج از زندان سپری کند.

در مورد افرادی که خارج از زندان هستند و احیانا پرونده‌ای دارند که به زودی جلسه محاکمه تشکیل خواهد شد خود فرد متهم یا وکیل وی می‌تواند این پیشنهاد را به قاضی صادر کننده حکم بدهد. در جایی که قاضی احراز کرد و صلاح دید برای متهم از مجازات حبس استفاده کند، می‌تواند به فرد متهم پیشنهاد کند که با تعیین محدوده در همان جلسه، حکم مقتضی را در محدوده مورد نظر صادر کند و پرونده بعد از قطعیت رای به اجرای احکام ارسال شود.

در مواردی که فرد به دلیل عجز از معرفی کفیل و یا تودیع وثیقه در زندان به سر می‌برد قاضی اجرای احکام به زندان اعلام می‌کند که فرد به مرکز مراقبت الکترونیک برای اجرای رای اعزام شود، ولی اگر فرد در دوران اتهام با تودیع وثیقه یا معرفی کفیل آزاد باشد، زندان این فرد را احضار می‌کند و بعد از معرفی به مرکز مراقبت الکترونیک، احراز هویت صورت می‌گیرد و بقیه فرایند سپری می‌شود.

منبع : خبرگزاری میزان

    

پست های مرتبط

اظهارنظر-درباره-آزادی-مشروط-با-دادگاه-صادرکننده-حکم-قطعی-است

اظهارنظر درباره آزادی مشروط با دادگاه صادرکننده حکم قطعی است

هیات عمومی دیوان عالی کشور با صدور رای وحدت رویه‌ای تاکید کرد که مرجع اظهارنظر در مورد آزادی مشروط د [...]

نحوه-احراز-هویت-بازنشستگان-و-موظفین-خارج-از-کشور

نحوه احراز هویت بازنشستگان و موظفین خارج از کشور

مدیرکل درآمد و هزینه صندوق بازنشستگی کشوری نحوه احراز هویت بازنشستگان و موظفین خارج از کشور و نیز ام [...]

قانون-انتقال-محکومین-به-حبس-بین-ایران-و-ترکمنستان-ابلاغ-شد

قانون انتقال محکومین به حبس بین ایران و ترکمنستان ابلاغ شد

دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری، «قانون تشریفات (پروتکل) انتقال محکومین به حبس الحاقی به موافقتنامه معا [...]

مدارک-لازم-برای-احراز-محل-سکونت-مالکان-خودروها-هنگام-نقل-و-انتقال-اعلام-شد

مدارک لازم برای احراز محل سکونت مالکان خودروها هنگام نقل و انتقال اعلام شد

سرپرست معاونت فنی مهندسی و خدمات ترافیک پلیس راهور ناجا مدارک لازم برای احراز محل سکونت مالکان خودرو [...]

محاکمه-دیواری-ها

محاکمه دیواری ها

بالا رفتن از دیوار سفارت عربستان برای تندروها گران تمام خواهد شد سخنگوی دستگاه قضا از برگزاری دادگاه [...]

وثیقه-کفیل-چگونه-آزاد-می-شود-؟

وثیقه کفیل چگونه آزاد می شود ؟

وثیقه کفیل چگونه آزاد می‌شود؟ [...]

میزان-عیدی-97-کارگران-،-حداکثر-2-میلیون-و-780-هزار-تومان---جدول

میزان عیدی 97 کارگران ، حداکثر 2 میلیون و 780 هزار تومان - جدول

حداقل عیدی کارگران 1میلیون و 850هزار تومان و حداکثر عیدی 2میلیون و 780 هزار تومان برای سال97است [...]

اگر-صادر-کننده-چک-فوت-کند-،-تکلیف-چیست؟

اگر صادر کننده چک فوت کند ، تکلیف چیست؟

در صورتی که صادرکننده چک فوت کند، از آنجایی که در زمان صدور چک، آن شخص زنده بوده و این تصمیم طبق اخت [...]

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.