نظریه مشورتی

نظریه-مشورتی

نظریه مشورتی

تعیین و اعمال مجازات در صورت اجتماع جرایم تعزیری درجه 7 و 8 با یکدیگر و نیز اجتماع این‎گونه جرایم با سایر جرایم مطابق ماده 134 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 1399 چگونه است؟

در تعدد جرایم درجه هفت و هشت با درجه 6 و بالاترحسب مورد مطابق بند «ت» ماده 134 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 1399 رفتار می‌شود. به عبارت دیگر، ارتکاب جرایم درجه هفت و هشت با درجه 6 و بالاتر سبب تشدید این جرایم (6 و بالاتر) نمی‎شود اما بالعکس جرایم درجه 6 و بالاتر در تعیین مجازات جداگانه برای جرایم درجه هفت و هشت (و تشدید آن) حسب مورد بر اساس شاخص‎های مقرر در بندهای «ب» و «پ» ماده مذکور، مؤثر است.

نظر به اجرایی شدن قانون اصلاح قانون صدور چک و وصول درخواست‎های اجراییه چک به لحاظ اینکه در بخشنامه تعرفه خدمات قضایی در خصوص هزینه دادرسی تقدیم دادخواست صدور اجراییه قیدی وجود ندارد، اخذ هزینه دادرسی موصوف به چه کیفیتی خواهد بود؟

نظر به اینکه وصول هرگونه هزینه دادرسی و خدمات قضایی باید به موجب قانون باشد و قانون در خصوص وصول هزینه درخواست صدور اجراییه چک، ساکت است و جدول شماره 16 تعرفه خدمات قضایی سال 1396 که عیناً در قانون بودجه سال 1399 تکرار شده است، حکمی در این خصوص ندارد و صرفاً ناظر بر دریافت مبلغ 20 هزار ریال بابت بهای برگ اجراییه است، بنابراین در فرض سوال درخواست صدور اجراییه چک به جز هزینه اوراق و تطبیق آن، هزینه دیگری ندارد.

اگر متهم مرتکب چندین فقره سرقت شود که به لحاظ مشابه بودن آن جرایم لزوماً باید یک حکم صادر شود و جمع ارزش اموال مسروقه متجاوز از دویست میلیون ریال، اما در هر یک از سرقت‎ها کمتر از آن نصاب باشد، آیا جرم یا جرایم ارتکابی قابل گذشت تلقی می‎شود؟

در مواردی که قابل گذشت بودن جرم مشروط به نصاب ریالی معینی است، مانند جرم سرقت که در استعلام آمده است، در صورت تعدد جرم، هر یک از جرایم جداگانه مدنظر قرار می‎گیرد. به عبارت دیگر نصاب مورد نظر برای قابل گذشت بودن جرم سرقت در صورت تعدد، ارزش مال مسروقه در هر سرقت است، نه مجموع ارزش آنها در سرقت‎های ارتکابی، مگر اینکه عرفاً یک جرم محسوب شود.

در خصوص زندانیانی که بعد از صدور حکم اعسار به جهت عدم پرداخت پیش‎قسط یا اقساط معوقه (یا هر دو) در بازداشت به سر می‎برند، آیا اخذ تامین به منظور اعطای مرخصی باید متناسب با کل میزان محکوم‎به باشد یا متناسب با پیش‎قسط و مبلغ اقساط معوقه؟

در مواردی مانند فرض استعلام که دادگاه حکم به تقسیط محکوم‎به با تعیین مبلغی به عنوان پیش‎قسط صادر می‌کند، در واقع اعسار وی را در حد مبلغ پیش‎قسط نپذیرفته و رد کرده است؛ بنابراین مقررات ذیل تبصره یک ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت‎های مالی مصوب سال 1394 در خصوص اخذ تأمین کفیل یا وثیقه به میزان پیش‎قسط قابل اعمال است. لذا در صورتی که محکوم‎علیه به لحاظ عدم تأدیه پیش‎قسط در اجرای ماده 3 قانون موصوف در بازداشت باشد، اخذ تأمین مناسب برای اعطای مرخصی به وی باید با توجه به همان مبلغ پیش‌پرداخت و اقساط معوق صورت گیرد، نه معادل کل محکوم‌به.

منبع : روزنامه حمایت

    

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.