پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی

پیشگیری-از-وقوع-جرم-و-آسیب-های-اجتماعی

پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی

‎‎جرم به معنای هنجارشکنی است به عبارتی جرم فعل یا ترک فعل است که ناقض‎ ‎هنجارهای حقوقی جامعه است بزه نوعی آسیب اجتماعی تلقی می‌شود، بزهکار با آسیب‌های‎ ‎مختلف روحی، تربیتی، مادی و معنوی مواجه است و در این فرآیند نه تنها زندگی خود‎ ‎را تباه می‌کند بلکه جامعه را نیز دچار خسارت‌ها و آسیب‌های گوناگون می‌سازد. مقابله با‎ ‎جرم و آسیب‌های اجتماعی امری ضروری است چرا که هیچ جامعه‌ای با وجود جرم و آسیب‌های‎ ‎عمومی نمی‌تواند زندگی امن و متعادلی داشته باشد. جامعه امن آنست که در آن آسیب‌های‎ ‎اجتماعی کاهش یابد‎.

راه کارهای پیشگیری از وقوع جرم - نقش پلیس در پیشگیری از وقوع جرم - نقشه برداری جرم - توصیف جرم -  اصل قانونی بودن جرم و مجازات -  مبنای جرم انگاری - آیا می دانید شروع به جرم چیست ؟ 

آسیب‌های اجتماعی اعم از جرم، شامل مواردی چون اعتیاد، فقر، دزدی، تکدی گری، طلاق، فساد، بی بندوباری و… نیز می‌باشد، بنابراین وقتی از‎ ‎آسیب‌های اجتماعی صحبت می‌شود مسائل مربوط به جرم را نیز دربرمی گیرد با این تفاوت‎ ‎که فرد آسیب دیده ممکن است با انواع تنگناها و زیان‌ها روبرو شود اما مرتکب جرم‎ ‎نشود. این در حالی است که چنین فردی نیازمند کمک دیگران است. در جامعه مدنی و سالم‎ ‎باید از وقوع آسیب‌ها جلوگیری کرد اما جلوگیری از آن دو مرحله دارد:

مرحله اول‎ ‎آن است که قبل از وقوع آسیب و جرم از آن پیشگیری کرد و مرحله دوم آن است که به‏‎ ‎افراد آسیب دیده و بزهکار کمک شود که خطرات و زیان‌های آنان افزوده نگردد. به نظر‎ ‎می رسد پیشگیری در هر دو مرحله جایگاه ویژه‌ای دارد چرا که گاهی فرد آسیب دیده نیز‎ ‎نیازمند نوعی پیشگیری است‎.

جرم و عناصر تشکیل دهنده آن در حقوق موضوعه - گذشت شاکی در مورد جنبه خصوصی جرم - جرم شناسی - ایجاد اشتغال می تواند به کاهش جرم و آسیب های اجتماعی در سطح جامعه کمک کند - تازه ترین آمارها پیرامون آسیب های اجتماعی 

ـ اگر فردی به آسیب‌های مختلف مواجه شود و در این میان‏‎ ‎از امدادرسانی مردم و نهادهای مسئول برخوردار نشود آسیب‌های او افزایش یافته و‎ ‎جامعه سالم نمی‌تواند نسبت به زیان‌ها و آسیب‌های اجتماعی بی توجه باشد بلکه باید‎ ‎تلاش کند فرد زیان دیده را نیز تحت پوشش حمایت‌های خود قرار دهد تا از میزان مشکلات‎ ‎اجتماعی بکاهد‎.

از جمله مبانی پیشگیری می‌توان به موارد ذیل اشاره‎ ‎کرد‎:

1ـ ‎عدالت: اولین مبانی پیشگیری از آسیب های اجتماعی است.وجدان پاک انسانی‎ ‎نمی‌تواند نسبت به وقوع جرم، تبهکاری، بی بندوباری و تزلزل جامعه بی تفاوت باشد و‎ ‎جامعه ناسالم را تحمل کند این ملکه اخلاقی حکم می‌کند که باید از وقوع انواع آسیب‎ ‎های اجتماعی پیشگیری کرد. دادگری از یک طرف به امنیت، آرامش و رفاه جامعه کمک می‎‌کند و از طرف دیگر پیشگیری از تحقق جرم آسیب‌های عمومی را فراهم می‌سازد‎.

2ـ ‎حق‎ ‎جویی: آنکه عاشق و فدای حق است نمی‌تواند نسبت به آسیب‌های اجتماعی بی توجه‎ ‎باشد.حقوق شهروندی دو جنبه دارد از یک طرف همه افراد از حقوق بنیادی برخوردارند و‎ ‎از طرفی با اتخاذ سیاست‌ها و روش‌ها و برنامه ریزی‌ها از وقوع آسیب‌های اجتماعی‎ ‎جلوگیری می‌کند‎.

3-‎قانون گرایی: جامعه قانونمند جامعه‌ای است که در آن ضعیف و‏‎ ‎قوی هر دو از کیفر قانون می‌هراسند.اگر در جامعه‌ای عده‌ای از افراد با وجود ارتکاب‎ ‎جرم مجازات نشوند اما کثیری از مردم ضعیف جامعه با کیفرهای حاکمیت مواجه شوند بی‎ تردید چنین قوانینی مشکلات بنیادی جامعه را حل نخواهد کرد‎.

دور تند چرخه آسیب های اجتماعی با افزایش بی سوادی - با رویکرد صرفا قضایی نمی توان به مهار جرائم و آسیب های اجتماعی پرداخت - مهاجرین عامل بروز 40 درصد جرایم و آسیبهای اجتماعی - اینترنت و آسیب های اجتماعی 

پیشگیری از وقوع جرم‎ ‎و آسیب‌های اجتماعی فواید زیادی دارد من جمله هزینه‌های پیشگیری با کاهش جرم و‎ ‎ناامنی و معضلات دیگر را جبران می‌کند و موجب کاهش بی عدالتی می‌شود،کاهش هزینه‌های‎ ‎اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی را به همراه دارد‎.

نتیجه اینکه یکی از راهکارهای‎ ‎مهم در پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌ها همگانی کردن آموزش است. آموزش نقش اساسی در‎ ‎رشد فکر و آگاهی و بینش و معرفت دارد. سرمایه گذاری دولت در بخش آموزش ارتباط‎ ‎تنگاتنگی با کاهش جرم و ناهنجاری‌ها دارد.بر اساس گزارش مراکز نظرسنجی سطح سواد نقش‎ ‎عمده‌ای در کاهش انواع بزهکاری‌ها و رفتارهای مغایر با فرهنگ و اعتقادات‎ ‎دارد‎.محمدرضا گندم کار

    

پست های مرتبط

سوال-از-شاهد-طرف-مقابل

سوال از شاهد طرف مقابل

سوال از شاهد طرف مقابل نهاد بسیار مهمی در آیین دادرسی نظام حقوقی کامن لو می باشد که در داوریهای بین [...]

کسب-درآمد-از-شهادت-کذب-رواج-یافته-است

کسب درآمد از شهادت کذب رواج یافته است

شاهد با شهادت خود می‌تواند سرنوشت نهایی یک پرونده حقوقی و جزایی را تغییر دهد شاهد وقتی در دادگاه حاض [...]

شهادت-غیرحضوری-نباید-مبنای-حکم-دادگاه-قرار-گیرد،-حتی-اگر-ثبت-رسمی-شده-باشد

شهادت غیرحضوری نباید مبنای حکم دادگاه قرار گیرد، حتی اگر ثبت رسمی شده باشد

یک وکیل دادگستری تاکید کرد شهادت غیرحضوری نباید مبنای حکم دادگاه قرار گیرد، حتی اگر ثبت رسمی شده باش [...]

یک-لایحه-گم-شد-حمایت-از-شهود-در-بایگانی-مجلس-و-قوه-قضائیه

یک لایحه گم شد-حمایت از شهود در بایگانی مجلس و قوه قضائیه

حدود 7 سال قبل در برنامه چهارم توسعه قوه قضائیه مکلف شد تا لایحه ای با عنوان حمایت از شهود را تدوین [...]

شهادت-در-محضر-دادگاه-را-جدی-بگیریم

شهادت در محضر دادگاه را جدی بگیریم

شهادت کذب از جمله جرایم علیه اجرای عدالت قضایی و از موانع عدالت قضایی می‌باشد شاهد که به دادگاه مراج [...]

شهادت-(-گواهی-)

شهادت ( گواهی )

گواهی دادن به چیزی از روی علم و یقین، و کشته شدن در راه خدا را شهادت گویند از احکام شهادت به معنای ا [...]

پیامدهای-حقوقی-و-کیفری-شهادت-دروغ

پیامدهای حقوقی و کیفری شهادت دروغ

گاهی برای طرفین دعاوی، چه حقوقی و چه کیفری، یافتن شاهد، کاری ساده می‌شود این روزها دیگر کم نیستند اف [...]

حکم-در-دادگاه-تجدید-نظر-تأیید-و-قطعی،-لکن-اجرا-نشده-است،-شاهد-در-دادگاه-تجدیدنظر-حاضر-و-از-شهادت-خود-رجوع-نموده،-تکلیف-دادگاه-تجدیدنظر-چیست

حکم در دادگاه تجدید نظر تأیید و قطعی، لکن اجرا نشده است، شاهد در دادگاه تجدیدنظر حاضر و از شهادت خود رجوع نموده، تکلیف دادگاه تجدیدنظر چیست

با توجه به بند «ب» و تبصره ماده 11 و ماده 198 قانون مجازات اسلامی جدید، چنان چه حکم در دادگاه تجدیدن [...]

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.