مجازات انکار زوجیت
مطابق با ماده ۵۲ قانون حمایت خانواده جمهوری اسلامی ایران، زمانی که زوج یا زوجه به هر دلیلی منکر زوجیت خود شوند و بی اساس بودن این ادعا در دادگاه خانواده اثبات شود، فرد مدعی مطابق قانون مجازات خواهد شد. مجازات فرد مدعی، حبس تعزیری درجه ۶ یعنی حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال و یا جزای نقدی بیش از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال است.
روشهای جلوگیری از انکار رابطه زوجیت
در این مطلب قصد داریم به معرفی روشهای اثبات زوجیت که از جانب یک وکیل دادگستری باتجربه در حوزه خانواده، به آنها اشاره شده است، بپردازیم.
1. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، در برخی مواقع ممکن است طرفین نکاح بنابر دلایلی به فکر انکار رابطه زوجیت بین خود و طرف مقابل شوند. مسلماً بهترین روش برای جلوگیری از وقوع ادعای انکار رابطه زوجیت، پیشگیری از وقوع چنین ادعایی است، اولین و مهمترین اقدام در این زمینه، ثبت نکاح در دفاتر رسمی ازدواج است. در حقیقت با ثبت ازدواج، فرد از خود و خانوادهی خود در مقابل چنین ادعاهایی محافظت میکند. توجه داشته باشید، قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران در این حوزه، ثبت ازدواج اعم از دائم و موقت را الزامی اعلام کرده است و حتی برای عدم ثبت ازدواج به خصوص ازدواجهای دائم، مجازات کیفری تعیین کرده است.
2. در برخی از روستاها امکان دسترسی به دفترهای ثبت ازدواج وجود ندارد، در این حالت آنچه که در مشاوره حقوقی اثبات زوجیت اهمیت دارد، الزام به ثبت وقوع نکاح و شرایط موجود در صیغه عقد است.
3. دقت کنید، سند عقد در واقع یک سند معتبر در دست طرفین نکاح محسوب میشود. یک وکیل اثبات زوجیت حاذق به عنوان یک وکیل خوب و باتجربه در این زمینه، همواره به موکلین خود توصیه میکند که سند عادی نکاح اعم از ازدواج دائم و موقت باید در حضور شاهدان عاقل و عادل تنظیم شود. این شاهدان آن سند عادی را امضاء و تایید کنند.
اثبات زوجیت: مدارک و دلایل
یکی از مباحث و مسائل مرتبط با وکیل خانواده اثبات زوجیت است. در دعاوی خانوادگی بین زن و شوهر ممکن است یکی از طرفین دعوی، به دلیل عدم پرداخت حقوق و قبول مسئولیت و محروم شدن زن از ارث همسر بعد از مرگ او، زوجیت را انکار کرده و ادعا کند هیچ عقد و نکاحی بین او و طرف مقابل صورت نگرفته است.
در امور حقوقی هرکس نسبت به حقی ادعا داشته باشد باید آن را در دادگاه با مدارک قابل قبول به اثبات برساند. در نتیجه اگر در میان زوج ها یکی از طرفین زوجیت را انکار کند و طرف دیگر مدعی باشد عقد و نکاحی بین آن ها به وقوع پیوسته است، باید با دلایل و مدارک ادعای خود را ثابت کند که این مسئله اثبات زوجیت در دادگاه شناخته می شود.
دلایل اثبات زوجیت
اقرار
در قانون مدنی، اقرار یکی از راه های اثبات زوجیت با قابلیت اطمینان بالا می باشد. اقرار در رابطه زن و شوهر با اثبات رابطه زوجیت به راحتی می تواند مورد تایید دادگاه قرار گیرد و به هر شکلی که انجام شود (شفاهی، کتبی، صریح، گفتاری یا عملی) از دلایل محکمه پسند اثبات زوجیت است.
اسناد کتبی
اسناد کتبی دقیق و جامع همیشه تضمین کننده نتیجه مثبتی برای تلاش افراد در اثبات ادعای خود در دادگاه می باشند. برای اثبات زوجیت، اصلی ترین سند کتبی، سند ازدواج می باشد. در صورت عدم وجود سند ازدواج، یک نوشته میان زن و شوهر نیز می تواند سند کتبی برای اثبات زوجیت باشد اما اعتبار سند ازدواج را ندارد .
شهادت شاهدین
اگر هنگام عقد، افرادی به عنوان شاهد عقد یا نظاره گر در محل وقوع عقد حضور داشته باشند، شهادت آن ها در دادگاه می تواند دلیلی برای اثبات زوجیت محسوب شود. شهادت شاهدین برای اثبات زوجیت شرایط به خصوصی دارد:
• باید اثبات شود که شاهد در زمان وقوع عقد در محل حضور داشته است.
• اعتبار شهادت با نظر قاضی مشخص می شود. ممکن است قاضی بنابر دلایلی شهادت شاهدین برای اثبات زوجیت را رد کند یا بپذیرد.
ارتباط زوجین با یکدیگر
در صورتی که ثابت شود ارتباط زوجین با یکدیگر مانند ارتباط زن و شوهر بوده است ( مثلا برای یک مدت طولانی در یک خانه زندگی می کرده اند)، این ارتباط می تواند نشانه پیوند زناشویی بین این دو نفر و دلیلی برای اثبات زوجیت باشد زیرا چنین ارتباطی در جامعه اسلامی به شرط شرعی بودن آن ایجاد می شود.
مدارک مورد نیاز برای اثبات زوجیت
برای اثبات زوجیت مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه نیز باید ضمیمه مدارک مورد نیاز برای اثبات دلایل شده و به همراه دادخواست مربوطه توسط وکیل خانواده به دادگاه ارائه شود.
لازم به ذکر است از آنجایی که جمع آوری دلایل و مدارک برای اثبات زوجیت و تنظیم دادخواست و دفاع از آن پیچیدگی های خاص خود را دارد توصیه می شود حتما از تجربه و دانش یک وکیل خانواده معتبر بهره مند شوید.
شناسه : 722