توهین
توهین زمانی اتفاق میافتد که هتک حرمتی به فردی صورت گیرد و این هتک حرمت لزوم عمل مجرمانه نیست. مثلا اگر شخصی را با الفاظ رکیک مورد توهین قرار دهند، این عمل توهین و هتک حرمت محسوب میشود و در قانون برای آن مجازاتی تعیین شده است.
مجازات توهین
مجازات توهین در صورت اثبات از طرف شاکی، میتواند طبق نظر قاضی و بسته به میزان آن، از پرداخت جزای نقدی تا ضربات شلاق باشد.
افترا
افترا یعنی نسبت دادن جرمی به دیگری در شرایطی که واقعیت نداشته باشد. زمانی که افترا به صورت شفاهی انجام شود، فرد شاکی باید بتواند آن را ثابت کرده و نسبت به آسیبهایی که از بابت این افترا به وجود آمده است، به کمک وکیل کیفری خود مدارکی محکمه پسند ارائه دهد.
اما در صورتی که افترا نوشتاری باشد و مثلا در روزنامه یا نشریه ای آورده شود، آسیب ها و اثبات آن ها ساده تر خواهد بود.
برای تحقق جرم افترا چند شرط لازم است:
انتساب جرم به دیگری: نسبت دادن اعمالی که جرم نیست ولی برخلاف شرع است جرم افترا محسوب نمی شود.
صراحت انتساب: یعنی مرتکب باید جرمی را با صراحت نسبت دهد. به کار بردن کلمات و واژه هایی مثل جانی و بزهکار جرم افترا نبوده و ممکن است جرم توهین محسوب شود.
عدم توانایی اثبات جرم از طرف افترا زننده: هر گاه افترا زننده بتواند اثبات نماید که طرف مقابل که مخاطب افترا بوده مرتکب جرم انتسابی شده است جرم افترا صورت نگرفته است.
مجازات افترا
مجازات افترا پس از اثبات آن میتواند از یک ماه تا یک سال باشد و همین طور تا ۷۴ ضربه شلاق نیز با تشخیص قاضی امکان پذیر خواهد بود.
همین طور در نشر اکاذیب که در رسانههای عمومی به چاپ رسیده باشند، مجازات میتواند از دو ماه تا دو سال حبس تعیین گردد.
شناسه : 758