اگر ارتباطات و تماسها بین چند نفر بهگونهای باشد که لفظ عام بر آن اطلاق نشود و موجب جریحهدار شدن احساسات و افکار عمومی نشود، به هیچ عنوان نیروهای انتظامی و قضایی در آن گستره نباید دخالت کنند تعریف مستهجن در قانون آمده است و نمیتوان آن را بر هر عملی اطلاق کرد در موضوع مدلینگ، بیش از آنکه در اصل موضوع حرامی رخ داده باشد، در مناقشات پیرامونش مثل توهینها، حرام قطعی صورت گرفته است، چرا از ابتدا باید زمینهای فراهم شود که یک موضوع عادی به سطح کلان اجتماعی برسد و گاه با دامن زدن رسانهای، مردم در مقابل مردم قرار گیرند؟
مصادیق جرایمی که در قانون جرایم رایانه آمده است، توسط کارگروه تشخیص محتوای مجرمانه تعیین میشود اگر صفحهای به معنای واقعی عمومی باشد و حقیقتا مبادرت به اشاعه فساد کند، باید با گردانندگان آن به طور قاطع برخورد کرد.
همانطور که پیشتر گفتیم اگر واژه مدلینگ را در فضای مجازی جستوجو کنیم، علاوه برحجم انبوهی از تصاویر مدلهای ایرانی و غیرایرانی، صفحاتی با محتوای انواع و اقسام قضاوت ها و حتی اتهامات در این باب، پیش رویمان گشوده می شود. در صفحهای، مدلها، فاحشههای جنسی لقب گرفتهاند و در صفحهای دیگر، آنها عوامل استکبار خوانده شدهاند و از قضا، کسانی که چنین اتهاماتی را عنوان میکنند، خود را داعیهدار ارزشها میدانند.
مدلینگ در ایران
آمارهای ارائه شده در اردیبهشت امسال از سوی مرکز جرایم سازمان یافته در مبارزه با شبکه های مدلینگ، نشان دهنده این واقعیت است که مدلینگ در ایران نه به صورت حرفه ای بلکه آماتور و خلاف قانون در حال اجراست ؛« شناسایی ١٧٠ نفر از گردانندگان صفحات غیراخلاقی و مدلهای همراه آنها در اینستاگرام که تحت عناوین مزونهای طراحی و فروش لباس فعالیت میکردند و همچنین اشغال ٢٠ درصدی فضای این شبکه با موضوعات مدلینگ و ابتذال حرفهای» شاهدی بر صدق قول این مدعاست.
به غیر از مدل های ارائه شده توسط طراحان که بیشتر آنها فاصله زیادی با فرهنگ و سنن ایرانی دارد و در واقع برداشتی کاملا آزاد از طرح های غربی است، بحث شکل اجرا و نمایش نیز چالش برانگیز است، به ویژه در حوزه اجرا زنان مدلینگ که هر چند سعی شده است آن را «ایرانیزه»کنند! اما شاهد ناهنجاری های زیادی هستیم.که منافات بسیاری با فرهنگ ما دارد. از جمله می توان به تصاویر مبتذل و در مواردی مستهجن مدلهای حرفهای و نیز آماتور ایرانی اشاره کرد که اغلب اقدامات فعالان این حوزه کاملا هوشمند و دارای ساختار شبکهای هستند.
به طور کلی هدف از این گونه حضور در عرصه مُد و مُدلینگ «ترویج ابتذال فراگیر با رواج مدلینگ حرفهای و با هدف عادی سازی بیبند و باری»، «تولید و تبلیغ پوششهای خلاف عرف جامعه ایرانی و لباسهای نیمهعریان در فضای اجتماعی»، «ایجاد جذابیت برای دختران و پسران جوان برای حضور موثر در این فرآیند از طریق پیشنهادات فریبنده کسب درآمد، کسب شهرت و ارضای شهوات» و «حمایت همهجانبه رسانهای و تبلیغی خارج کشور از مدلهای حرفهای و ستارهسازی از آنها و تشویق افراد غیرحرفهای به ورود به این چرخه برای بالا بردن مصرف تولیدات تبلیغ شده» است.
مجازات مدلینگ در ایران؛ ۲ سال حبس و ۴ میلیون تومان جریمه نقدی
بر اساس قانون مجازات مدلینگ در ایران برای کسی که تصاویر مستهجن (که این هم بستگی به قانونگذار دارد) را در فضای مجازی منتشر کند تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی ۴ میلیون تومانی شامل حالش میشود.
هر چند در نظر گرفتن مجازات مدلینگ چاره کار نیست و همانگونه که اشاره کردم این مشکلات مالی و فرهنگی جامعه ما است.
خلاء قانونی را می شود پر کرد اما بحث این است که این مسائل باید فرهنگی حل شود و برخورد قانونی همانگونه که تاکنون جواب نداده است، همچنان بی تاثیر و کم تاثیر خواهد بود.
شناسه : 1515