در واقع وکیلی که در حوزه ارث فعالیت میکند تخصص بالایی در خصوص قوانین حقوقی و کیفری مربوط به ارث، وراثت، موانع ارث و چگونگی تقسیم آن دارد و میتواند بهترین گزینه برای مشاوره در این زمینهها باشد. برای آشنایی با وظایف وکلای ارث و مزایای حضور آنها در حل پروندههای این چنینی، در این صفحه با ما همراه باشید.
طبقات قانونی ارث
ارثیه انتقال اموال، بدهیها، حقوق، وظایف و مالکیت داراییهای شخص فوت شده به افراد دیگر است که بر اساس قوانین مدنی تعریف شده است. لازم به ذکر است که ارث در قانون ایران به دو دسته ارث نسبی و سببی تقسیم میگردد.
ارث نسبی شامل خویشاوندان متوفی بوده و ارث سببی بر اساس ازدواج بین متوفی و وارث ایجاد میشود. خوب است بدانید طبق حقوق مدنی ایران ارث بردن از اموال و دیون بر اساس رابطه نسبی و سببی تنظیم میشود. بنابراین طبق ماده ۸۶۲ قانون مدنی در ایران طبقاتی برای ارث در نظر گرفته شده که باید هنگام تقسیم اموال به آن توجه شود. این طبقات شامل موارد زیر میگردد:
1. طبقه اول: طبقه اول به ترتیب شامل پدر، مادر و فرزندان بوده و در صورت درگذشت آنها سهم الارث به فرزند اولاد تعلق میگیرد.
2. طبقه دوم: طبقه دوم شامل پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر و برادر متوفی میشود. همچنین در صورت فوت کردن تمامی آنها برادرزادهها و خواهرزادهها جای آنها را در این طبقه میگیرند.
3. طبقه سوم: طبقه سوم شامل عمو، عمه، خاله و دایی بوده و اگر هر کدام از آنها فوت کرده باشند فرزندان آنها یعنی دختر عمو، دختر عمه، پسر دایی و غیره از متوفی ارث میبرند.
پیش از انتخاب وکیل ارث باید بدانید هر طبقهای که نزدیکی بیشتری به متوفی داشته باشد، برای دریافت ارثیه ارجحیت دارد. به عبارت دیگر اگر فرد فوت شده دارای افرادی که در طبقه اول قرار دارند باشند، دیگر ارث به طبقات دیگر تعلق نمیگیرد. به همین ترتیب تا طبقات آخر باید در قانون ارث بررسی گردد.
مراحل تقسیم ارث
تقسیم ارث قوانین مخصوص به خود را دارد و طبق قانون به مراحل مختلفی تقسیم میشود. در مرحله اول باید گواهی انحصار وراثت توسط شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی دریافت گردد. بعد از آن باید مدارکی از قبیل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی متوفی و وراث، اصل و کپی سند فوت و وصیتنامه در صورت وجود را به همراه داشت.
در مراحل تقسیم ارثیه در صورتیکه وراث بر سر آن توافق داشته باشند، میتوانند اقدام به تقسیم اموال کنند. در غیر این صورت باید به دادگاه مراجعه کرده و درخواست تقسیم ترکه را مطرح کنند تا دادگاه پس از بررسی اطلاعات، حکم به تقسیم اموال دهد. سپس باید مالیات بر ارث، بر اساس ارزش اموال متوفی توسط وراث پرداخت شود تا بتوانند اموال را به صورت توافقی یا طبق حکم دادگاه تقسیم نمایند.
لزوم استفاده از وکیل ارث یا مشاور در پرونده
برای تقسیم اموال متوفی در حالتیکه با یکدیگر توافق نداشته و با مشکل مواجه شوند، وجود وکیل و مراجعه به مشاوره برای حل دعاوی بین آنها امری بسیار ضروری محسوب میگردد. باید بدانید که پروندههای ارث بر اساس تعداد دارایی و تعداد وراث تنظیم میشوند و از جمله پروندههای بحث برانگیز مراجع قضایی هستند.
بهطوریکه این پیچیدگی در خانوادههای پرجمعیت و خانوادههایی که خواهر و برادران ناتنی دارند بارزتر خواهد بود. با توجه به این موارد وجود یک وکیل حرفهای امر ضروری و غیر قابل انکار به حساب میآید. حضور وکیل ارث که تسلط کافی به تمامی قوانین مربوط به تقسیم ارثیه داشته باشد، میتواند بهترین راهنما برای انجام امور مربوطه باشد. در واقع تجربه و تخصص این شخص باعث کوتاه شدن مسیر تقسیم اموال و کاهش هزینههای ناشی از آن میشود.
وظایف وکیل ارث
در صورت استخدام وکیل برای مسئله وراثت بهتر است که با وظایف وکیل، پیش از عقد قرارداد و انجام مراحل قانونی کار آشنا شوید. به طور کلی وظایفی که برای وکلای ارث تعریف شده به شرح زیر هستند.
مشاوره حقوقی
از اصلیترین اقداماتی که وکیل باید انجام دهد ارائه مشاوره و راهنمایی به مشتریان در مورد حقوق و تکالیفی است که در زمینه ارث و تقسیم ترکه دارند. در واقع باید تخصص و تبحر وکیل بر این باشد که بتواند به مشتریان خود، در فهم بهتر حقوق و وظایفی که در برابر مسئله ارث و تقسیم اموال دارند کمک کند.
تسهیل روند حصر وراثت
یکی دیگر از وظایفی که برای وکیل متخصص وراثت تعریف شده، راهنمایی در خصوص نحوه انحصار وراثت و انجام مراحل قانونی کار محسوب میشود. خوب است بدانید که گواهی انحصار وراثت گواهی است که توسط شورای حل اختلاف صادر میشود و در آن لیستی از اموال متوفی، تعداد ورثه و میزان سهم هر یک بر اساس قانون تعیین میگردد.
بنابراین اگر وراث تمایل به شرکت در مراحل اداری و مالی برای گرفتن این گواهی ندارند، میتوانند از وکیل به عنوان نماینده خود در این امر استفاده کنند. وکیل باید با توجه به تخصص و تجربهای که در این زمینه دارد و با در نظر گرفتن قوانین موجود، اقدام به اخذ گواهی و پیگیری امور مربوط به آن کند. همچنین در صورت اختلاف بین وراث و دعوا در خصوص ارثیه نیز وکیل ارث وظیفه دارد برای رسیدن به توافق و حل مسئله بین وراث تلاش کند.
حضور در دادگاه و جلوگیری از ضایع شدن حق ورثه
در صورت اختلاف بین وراث، وکیل مسئولیت نمایندگی موکلان خود در دادگاه را بر عهده دارد. در این حالت باید تمامی اطلاعات حقوقی در خصوص اختلاف به وجود آمده را به شکل کامل به دادگاه ارائه کند و از حقوق موکل خود یا موکلان خود دفاع نماید.
مزایای داشتن وکیل ارث
داشتن بهترین وکیل خانواده باعث میشود که کلیه اموال به صورت قانونی و مطابق با خواسته تمامی اعضای خانواده تقسیم گردد. همچنین میتواند جلوی بروز بسیاری از مشکلات خانوادگی یا کلاهبرداری در پروندههای بزرگ و خاص را بگیرد. از طرفی با توجه به پیچیده بودن پروندههای مربوط به ارث و میراث و زمانبر بودن آنها، انتخاب وکیل متخصص و با تجربه میتواند صرفهجویی در زمان و انرژی را به همراه داشته باشد و فرایند تقسیم اموال را سریعتر و راحتتر کند. همچنین دسترسی به دانش بهترین وکیل کیفری در زمینه تقسیم ارث و میراث، شرایط تقسیم ارث به صورت قانونی را فراهم میکند.
نحوه انتخاب وکیل ارث
پروندههای پیچیده ارث در جایی که پای اموال بسیار زیادی در میان است، میتوانند هدفی برای کلاهبرداری افراد سودجو باشند. به همین جهت حضور وکیل متخصص در این زمینه میتواند یکی از مهمترین اقداماتی باشد که صورت میپذیرد. اما برای انتخاب وکیل باید به اصولی توجه کرد تا در مسیر روند پرونده اختلالی وارد نشود و نتیجه مورد نظر حاصل گردد. برخی از نکات و پارامترهای در نظر گرفته شده شامل موارد زیر میشوند.
تجربه و تخصص وکیل ارث
تجربه و تخصص یکی از مهمترین نکاتی است که باید در هنگام انتخاب وکیل ارث به آن توجه نمود. در واقع وکیل باید به تمامی قوانین مدنی و حقوقی مربوط به ارث و میراث، حتی تکمیل کردن و نوشتن اوراق قضایی و تمامی مسائل مربوط به پرونده تسلط کافی داشته باشد. به این ترتیب میتواند مسیر پرونده را به شکل صحیحی پیگیری نماید.
تعهد و مسئولیت پذیری
وکالت و عقد قرارداد بین وکیل و و موکل بر اساس اعتماد و تعهد بنا گذاشته میشود. بنابراین وکیل در کنار تخصص و تسلط کافی به پرونده باید متعهد و مسئولیت پذیر باشد تا از تمام تلاش و دانش خود برای پیشرفت مسیر پرونده استفاده کند.
ارتباطات موثر
ارتباط موثر و مناسب بین وکیل انحصار وراثت و موکل یا موکلین یکی از مهمترین پارامترهای طی شدن مسیر وکالت و پروندههای مربوط به ارث و میراث محسوب میشود. در واقع وکیل باید به طور واضح و شفاف با بیانی صریح، تمامی امور مربوط به پرونده را در اختیار موکل خود قرار دهد.
توصیه دوستان
یکی دیگر از راههای مطمئن برای انتخاب وکیل، توصیه دوستان و آشنایان و افرادی است که قبلا سابقه همکاری با فرد مورد نظر را داشتهاند.
هزینه وکیل برای انحصار وراثت
در خصوص هزینههای وکالت در پروندههای ارث باید به این نکته اشاره کنیم که هیچ تعرفه خاص و قانون مشخصی برای این موضوع تعریف نشده است. در واقع مبلغ وکالت در خصوص امور ارث و وراثت به عوامل مختلفی مانند موقعیت جغرافیایی شهر محل سکونت، تجربه، تخصص و دانش وکیل بستگی دارد.
علاوه بر آن پیچیدگی پرونده، تعداد وراث که در پرونده مورد نظر ذینفع هستند هم از عوامل تاثیرگذار در تعیین هزینهها محسوب میشوند. نوع مشاوره حقوقی که میتواند به صورت مشاوره غیر حضوری یا حضوری باشد، همچنین پرداخت آن که به شکلهای ساعتی یا مبلغ ثابت در نظر گرفته میشود از دیگر عوامل موثر بر تعیین هزینههای انتخاب وکیل ارث به حساب میآیند.
بنابراین با توجه به متغیر بودن مبلغ حق الزحمه وکالت در پروندههای مربوط به ارث، بهتر است که با چندین شرکت وکالت یا وکیل تماس گرفته و متناسب با نوع پرونده و پیچیدگی آن مبلغ وکالت را جویا شوید. به این ترتیب میتوانید بین گزینههای مختلف، بهترین قیمت را برای سپردن پرونده مورد نظر انتخاب کنید.
سخن پایانی
وکیل انحصار وراثت میتواند موکلان خود را در انجام امور مربوط به وراثت و تقسیم اموال کمک کند. همچنین از حقوق آنها در برابر سایر وراث دفاع نماید. بنابراین با توجه به پیچیده بودن برخی از پروندههای انحصار وراثت، انتخاب یک وکیل خوب میتواند مسیر پرونده را به نفع موکل یا موکلان و رسیدن به حق قانونی آنها پیش ببرد. پس شناخت تمامی ویژگیهای مربوط به بهترین وکیل و اعتماد به تخصص و دانش آن، مسئله مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
شناسه : 464