کمیسیون مسئول رسیدگی به اختلافات مربوط به قوانین زمینهای ملی شده
با توجه به اختلافات پس از اجرای قانون مصوب مربوط به این زمینها، کمیسیونی شامل رئیس کل کشاورزی استان سرجنگلدار و بازرس برای رسیدگی به اعتراضات مربوط به سازمان جنگلبانی و یا اشخاص دارای اختلاف تشکیل شد که در آن زمان رسیدگی و نظر این افراد قطعی و لازم الاجرا بود. با تصویب قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع، وزارت منابع طبیعی مسئول تشخیص منابع ملی شده و افرادی که نسبت به قانون وضع شده اعتراض داشتند، باید پس از انتشار اخبار اخطار کتبی یا آگهی این وزارتخانه در روزنامه با در دست داشتن مستندات به مرجع صادرکننده آگهی مراجعه کنند. اعتراض این افراد نیز از طریق کمیسیونی شامل فرماندار و رئیس دادگاه شهرستان به همراه سرپرست منابع طبیعی آن محل انجام میشود.
چگونه میتوان نسبت به ملی بودن یک زمین با خبر شد؟
سؤالی که در این مورد مطرح میشود این است که چگونه میتوان نسبت به ملی شدن یک زمین اطلاع پیدا کرد؟ از طرفی با توجه به ماده کمیسیون ۵۶ منابع طبیعی، قرار گرفتن زمین جزء اراضی ملی حق مالکیت را از افراد حقیقی سلب خواهد کرد. افراد معترض برای اثبات مالکیت اراضی ملی نیز باید با مراجعه به کمیسیون ماده واحده مستقر در اداره منابع طبیعی منطقه برای حل اختلاف ایجاد شده اقدام کنند. در نهایت صلاحیت تشخیص این مورد و اجرای قوانین زمینهای ملی شده به کارشناسهای رسمی دادگستری داده شده است.
معیارهای تشخیص زمینهای ملی احیا شده چیست؟
با استفاده از برخی روشها میتوان زمینهای ملی احیا شده را تشخیص داد. همچنین با داشتن سند مالکیت و اثبات آن وان این زمینهای ملی را در اختیار گرفت. در ادامه برخی از موارد مربوط به شناسایی زمینهای ملی احیا شده آمده است.
• وجود زمینهای دارای درختهای تنومند به همراه مسیر آبیاری
• قرارگیری زمین در محدوده روستا یا در مجاورت قنات رودخانه یا چاه آب
• عدم وجود شیب تند در زمین که آن را برای کشاورزی مناسب کرده است.
• امکان مطرح کردن هرگونه دستکاری و دخالت انسان و انجام فعالیتهای ساخت و ساز در آن وجود داشته باشد.
• امکان اثبات قابلیت کشت در زمین مورد نظر و امکان آبیاری آن
• وجود تقسیمبندی و کرت بندی در زمین که دلیلی مبنی بر احیای آن خواهد بود.
• اثبات وجود جویهای قدیمی و جدید در زمین
• قرارگیری زمین مورد نظر در مسیر جوی آب
• عدم وجود پوشش گیاهی مرتعی روی اراضی مورد نظر
• امکان تشخیص مسیر رفت و برگشت قدیمی روی زمین وجود داشته باشد.
• اراضی مورد نظر به عنوان اراضی کشاورزی و زراعی و به رنگ زرد در نقشههای هوایی ترسیم شده باشد.
وظیفه وکیل تغییر کاربری اراضی در مورد قوانین زمینهای ملی شده
همانطور که گفته شد، تمامی جنگلها بیشهها اراضی ملی و دست نخورده در مالکیت دولت و به عنوان منابع طبیعی شناخته شده و امکان تصرف و ساخت و ساز غیر قانونی در آنها وجود ندارد. تشخیص اراضی ملی از اراضی عادی و قوانین زمینهای ملی شده با استناد به ماده ۵۶ قانون منابع طبیعی انجام میگیرد. در صورتی که هیئت تشکیل شده برای رسیدگی به حل اختلاف در مورد اراضی ملی امکان تشخیص این اراضی را نداشته باشند، رای صادره توسط این کمیسیون قابل اعتراض بوده و میتوان موضوع مورد نظر را از طریق مراجع قضایی استان پیگیری کرد. وکیل تغییر کاربری این اراضی میتواند با توجه به قوانین وضع شده در مورد آن و ارائه مستندات قانونی با امکان تشخیص اراضی ملی به حل اختلاف موجود بپردازد.
زمین هایی که در حال حاضر انسان ها هیچ دخل و تصرفی در آنها نداشتند و همچنان شکل و شمایل طبیعی خود را حفظ نمودند مانند جنگل ها، از تاریخ ۱۳۴۱/۱۰/۲۷ در اختیار دولت و اداره منابع طبیعی در آمد و هر سند مالکیتی پس از این تاریخ هیچ ارزش قانونی نخواهد داشت و اگر شخصی سندی ارائه دهد که تاریخ آن قبل از تاریخ مذکور باشد، بدان رسیدگی می شود. لازم به ذکر است که زمین هایی ملی شده ای که در داخل شهر واقع شده باشد تحت نظر سازمان مسکن و شهرسازی آن شهر می باشد.
نکته : بر اساس مصوبه سال 1341 که بر اساس مصوبه قانون ملی شدن جنگل های کشور بود، سابقهی احیا (کشاورزی) زمین ملاک تشخیص می باشد و سند مالکیت بدون احیا هیچ گونه اعتباری ندارد و بالعکس اگر قبل از تاریخ تصویب قانون ملی شدن جنگلها، زمینی احیا شده باشد در شمار اراضی ملی قرار نمی گیرد.
هنگامی که زمین به دستور مراجع ذیربط در دست کارشناسی قرار می گیرد تا زمانی که مراحل قانونی آن طی شود، زمین جز زمین های ملی محسوب شده و سپس مطابق قوانین، آگهی شده و پس از طی شدن مدت مقرر برای فرد ثالث در نظر گرفته می شود.
تشخیص ملی بودن اراضی
همچنین بهتر است بدانید که تشخیص اراضی ملی فقط به وسیله کمیسیون ماده 56 منابع طبیعی ممکن است.
در حالتی که زمینی بر اساس این ماده کمیسیون جز اراضی ملی به حساب آید، آن زمین یا ملک از اختیار فرد خارج می شود و جزء املاک دولتی به حساب می آید.
برای اعتراض به این رای باید به کمیسیون ماده واحده مستقر در اداره منابع طبیعی مراجعه نمود و در حالتی که در این مرحله اختلاف باقی بماند و حل نشود، دادگستری به عنوان محل اصلح برای رفع اختلاف نهایی شناخته می شود.
در این زمینه، کارشناس های رسمی دادگستری این صلاحیت را دارند که زمین های ملی را از زمین های احیا شده تشخیص دهند، اما معیارهایی وجود دارد که با اتکا بر آنها می توانید این دو را از هم تشخیص دهید.
نحوه ملی شدن زمین های کشاورزی:
در پی انقلاب سفید در سال ۱۳۴۱ قانون ملی شدن زمین های کشاورزی اتفاق افتاد.
در قانون ماده ۵۶ اگر زمین کشاورزی در این تاریخ به صورت کشاورزی باشد از منابع طبیعی خارج می شود در غیر این صورت جزو منابع طبیعی است و سند مالکیت آن باطل می شود.
اما با گذشت حدود ۵۰ سال دیده می شود بسیاری از زمین ها به اشتباه جزو منابع ملی می باشد.
شناسه : 1559